Potraga za nestalim avionom vrijedna je 200 milijuna dolara (Foto: AFP)
Potraga za nestalim avionom vrijedna je 200 milijuna dolara (Foto: AFP)

Nova analiza pronađenih krhotina pokazuje kako se nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH370 vjerojatno nalazi u području u kojem su vlasti Australije i Malezije odbile potragu.


Potraga vrijedna 200 milijuna dolara za avionom nestalim 2014. obustavljena je početkom ove godine jer su australske i malezijske vlasti utvrdile kako područje od 120.000 kilometara kvadratnih koje je agencija označila kao vjerojatno mjesto pada nije dovoljno precizno definirano.

Nova analiza sugerira da se nestali Boeing 777 nalazi u znatnom manjem, 25.000 kilometara kvadratnih velikom području unutar ranije predloženog, javlja Reuters

Lociranje aviona na letu MH370 koji je s 239 putnika nestao na putu iz Pekinga u Kuala Lumpur jedna je od najvećih misterija avijacije.

„Novo istraživanje ojačalo je našu sigurnost u dosadašnja otkrića. Pronalazak krhotina na otoku Reunion 2015. godine sada ima smisla“, rekao je dr. David Griffin, glavni znanstvenik agencije CSIRO koja je objavila analizu.

Australski ministar prometa Darren Chester kazao je kako izvješće nije donijelo nove dokaze koji bi otkrili lokaciju nestalog aviona.

„Malezija ima glavnu riječ u istrazi i bilo kakvi budući zahtjevi u vezi potrage za MH370 razmotrit će se u Australiji“, rekao je Chester.