Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carterova administracija

Evo kako su SAD 1980. planirale pobijediti u nuklearnom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokumenti bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, opisuju po prvi put kako je njegova administracija planirala nuklearni rat.

Jedan od najkontroverznijih dokumenata o nuklearnoj politici u doba Hladnog rata, 'Presidential Decision Directive 59', ili 'PD 59', Jimmy Carter je potpisao 25. srpnja 1980. godine.

Pročitajte i ovo Jimmy i Rosalynn Carter Okružena obitelji Umrla bivša američka prva dama Rosalynn Carter Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir"

>> Washington navodno izvijestio Izrael 'o planu B za Iran'

Cilj te direktive bio je dati američkim predsjednicima više diskrecije u planiranju i provođenju nuklearnog rata. No, tvorci tog dokumenta smatrali su kako bi uporaba nuklearnog oružja protiv neprijatelja nužno završila apokalipsom.

Dio tog dokumenta već je ranije procurio u javnost i završio na naslovnici New York Timesa i Wall Street Journala, ali nije bio potpun. Američki Nacionalni sigurnosni arhiv prošlog je tjedna javno objavio cjelokupni 'PD 59' na svojim stranicama.

Ono što taj dokument zapravo otkriva jest da su se SAD doista pripremale za nuklearni rat te kako je Carterova administracija tražila nuklearna rješenja koja bi osigurala 'visoku fleksibilnost, dugotrajno preživljavanje i adekvatne performanse prema radnjama neprijatelja', prenosi Daily Mail.

Ukoliko bi preventivne akcije propale, SAD su trebale biti sposobne uspješno se boriti na takav način, da neprijatelj ne može ostvariti svoje ratne ciljeve te da ima neprihvatljive gubitke.

Jedan od glavnih elemenata direktive 'PD 59' bila je takozvana 'gledaj-pucaj-gledaj' sposobnost, koja je podrazumijevala sofisticiranu obavještajnu mrežu za pronalazak potencijalnih neprijateljskih nuklearnih oružja na bojnom polju, napad na te mete i na kraju, procjenu štete.

Zanimljivo je kako je SAD nedavno proveo upravo takvu vježbu kojoj je cilj bio 'potjera za vojnim snagama opće namjene u Istočnoj Europi i Koreji strateškim naoružanjem', piše portal Foreign Policy. Drugim riječima, američki ministar obrane Harold Brown, planirao je tom vježbom kako upotrijebiti veliko nuklearno oružje u napadu na regularnu vojsku.

No, postoje i neki koji smatraju kako uporaba nuklearnog oružja u poražavanju neprijatelja ne bi dovela do apokalipse. Čitav dokument 'PD 59' možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene