Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvoje mrtvih

Osveta za film: Talibani napali vojnu bazu u kojoj je princ Harry

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibani su u petak navečer napali vojnu bazu Bastion, a kao razlog su naveli osvetu za film kojem se vrijeđa proroka Muhameda. U napadnutom kampu nalazi se i princ Harry koji, kako je priopćeno, nije u opasnosti.

U napadu na vojnu bazu Bastion u nesigurnoj provinciji Helmandu na jugu Afganistana, u kojoj služi i britanski princ Harry, poginula su dva vojnika snaga Isafa, ali princ nije u opasnosti, objavio je Isaf, prenosi AFP. Napad je izveden pješačkim oružjem i minobacačima oko ponoći po lokalnom vremenu, rekao je poručnik Bob Barko iz službe za odnose s javnošću Isafa.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

>> Veleposlanik iz Egipta: Ljudi znaju kako se ponašati

'Prema informacijama kojima raspolažemo, princ Harry, poznat kao Kapetan Wales, izvan je opasnosti', izjavio je Barko za AFP. Kako javlja BBC talibani su izveli napad u znak osvete za film u kojem se vrijeđa proroka Muhameda.

U napadu su, po riječima poručnika Barka, poginula dva pripadnika Isafa, a ranjeno je najmanje pet vojnika. Isaf po običaju nije spominjao nacionalnosti stradalih vojnika, ali AFP, pozivajući se na neimenovani izvor u Washingtonu, navodi da su poginuli bili američki marinci. Oko britanske baze u Afganistanu više nema nikakvih oružanih aktivnosti, rekao je Barko.

SAD razmješta snage: 'Moramo biti spremni'

Kako bi mogle odgovoriti na najnoviji razvoj događaja u muslimanskim zemljama, odnosno kako bi mogle istovremeno reagirati na nerede i napade na 17 ili 18 lokacija, SAD razmješta snage, kazao je američki ministar obrane Leon Panetta. 'Moramo biti spremni za slučaj da se prosvjedi otmu kontroli', kazao je Panetta za list Foreing Policy.

On nije iznio pojedinosti o razmještanju snaga, ali po listu Pentagon razmišlja o slanju pedesetak marinaca za zaštitu veleposlanstva u Sudanu. O tome još nije donesena konačna odluka. SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen. Deseci tisuća muslimana prosvjedovalo je u petak u arapskim zemljama zbog filma snimljenog u SAD-u koji se ruga islamu i proroku Muhamedu, a u sukobima je bilo i žrtava.

Vijeće sigurnosti UN-a: Za napade na veleposlanstva nema opravdanja

O osvetničkim napadima na veleposlanstva zbog filma oglasilo se Vijeće sigurnosti UN-a koje je ocijenilo da za napade na diplomatska predstavništva, ponajprije američka, 'nema opravdanja'. Vijeće je podsjetilo na obvezu zemalja domaćina da štite diplomatsku imovinu i osoblje. U deklaraciji usvojenoj u petak navečer, 15 zemalja članica Vijeća 'najsnažnije je osudilo niz nasilnih napada' na ta predstavništva i 'ponovilo da za takva djela nema opravdanja, bez obzira na uzroke, počinitelje' ili okolnosti.

Ističući 'duboku zabrinutost', Vijeće sigurnosti UN podsjeća na 'temeljno načelo nepovredivosti diplomatskih i konzularnih misija" i na 'obvezu vlada zemalja domaćina' da zaštite imovinu i djelatnike diplomatskih i konzularnih predstavništava, sukladno odredbama Bečke konvencije. U deklaraciji se naglašava da je 'mir u samoj biti diplomatskih misija i da je jedna od ključnih zadaća diplomata promicanje boljeg razumijevanja među državama i kulturama'. (A.E./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene