Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje na islandski način

Ostavili banke da propadnu, a danas bilježe gospodarski rast!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarstvo Islanda raste već sedmi kvartal za redom, a i sve je veća potražnja na tržištu nekretnina. Islandska ekonomija je mnogo jača nego prijašnjih godina, a nije spašavala banke iako je bila u velikoj krizi.

Prošlo je četiri godine od kad su veliki dugovi doveli do kolapsa tri glavne islandske banke Glitnir, Landsbanki i Kaupthing te natjerale tamošnju Vladu da zatraži 10 milijardi dolara vrijedan paket pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, taj novac nikada nisu koristili.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Dopustili su bankama da propadnu i, priznaju, bilo je teško. Ali, situacija se okreće i sve se mijenja. Ekonomija se oporavlja, a veći interes za kupnju na tržištu nekretnina pokazatelj je nacionalnog financijskog zdravlja.

Asthor Gudmundsson radi kao agent za prodaju nekretnina za kompaniju koja se zove REMAX Iceland posljednjih pet godina. 'Nakon rujna 2008. više nismo imali klijenata. Tri godine nam je bilo jako teško', rekao je ovaj 34-godišnjak iz Reykjavika.

Do jeseni 2011. Gudmundsson i njegovi kolege počeli su primjećivati napredak i imali su sve više klijenata.

Vidljivi simbol napretka je kompleks zgrada na kojem sada rade. Izgradnju 11 zgrada s luksuznim stanovima započeo je prije krize, ali kada je nestalo novca, stali su i radovi. Sada su radovi ponovno počeli i očekuje se da će kompleks biti gotov do kraja ove godine.

Profesor ekonomije Asgier Jonsson opisao je kako se Island nosio s problemima. 'Islandski bankovni sustav bio je prvi u Europi koji je zapao u poteškoće. Island je poduzeo drastične mjere ne bi li zaustavio problem, uključujući i dopuštanje bankama da propadnu, bez korištenja plana spašavanja. To je bilo veoma bolno, posebno u početku, ali je dalo rezultate', rekao je Jonsson.

>> 98 posto Islanđana ne želi vratiti novac Velikoj Britaniji

Banke Glitnir, Landsbanki i Kaupthing 2008. godine propale su u svega tjedan dana te ih je preuzela država. Te su tri vodeće islandske banke imale dug od 50 milijardi eura. Na referendumu su se građani odlučili za otpis duga. Nisu željeli vraćati dugove koje su stvorile banke. Tamošnja Vlada pomogla im je na razne načine - otpisivali su dugove obiteljima zaduženima više od 110 posto ukupne imovine, a islandski Vrhovni sud donio je odluku da su krediti s valutnim klauzulama nezakoniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene