Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme za promjene

Osobno naoružanje u SAD-u: Ovaj put moglo bi zaista biti drukčije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već se to događalo: u Aurori, u Columbineu, u Tusconu, ali ovaj put, nakon oružanog pokolja u Newtownu Bijela kuća i sve veći broj demokratskih zastupnika na Capitol Hillu obećava da će ovaj put biti drukčije, ovaj put će se stvari promijeniti, javlja u utorak CNN.

U Washingtonu i diljem Sjedinjenih Država moglo bi se dogoditi da ostavština 26 osoba, 20 djece i šestero odraslih ubijenih u petak u školi u Connecticutu doista bude smislena reforma zakona o kontroli osobnog naoružanja.

Zadnjih nekoliko dana mnogo je zastupnika obećalo uvesti ili vratiti na snagu zakon o kontroli osobnog naoružanja: obećanja idu od ponovnog uvođenja savezne zabrane jurišnog oružja do zabrane spremnika većeg kapaciteta.

U ponedjeljak je u američkom Senatu minutom šutnje odana počast stradalima koje je u školi Sandy Hook ubio 20-godišnji Adam Lanza. Senatski kapelan pozvao je zastupnike da 'odmah djeluju'.

'Meni i drugima čini se da je ovaj put drukčije', rekao je Jon Vernick, jedan od direktora centra Johns Hopkinsa za politiku kontrole vatrenog oružja. 'Možda je to zbog ovoga trenutka, možda zbog žrtava, dvadesetero male djece. Možda je zbog toga što imamo predsjednika koji je ponovno izabran i koji se više neće kandidirati. To ne znači da političkih prepreka nema, ali sve skupa izgleda drukčije'.

U petak, neposredno nakon pokolja glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da je predsjednik Barack Obama spreman razmotriti ponovo uvođenje savezne zabrane jurišnog oružja koja je istekla 2004.

U nedjelju kad je govorio na komemoraciji u Newtownu, Obama je natuknuo da će 'upotrijebiti svaku ovlast koju ova dužnost pruža da svoje sugrađane angažira... kako bi pokušali spriječiti još ovakvih tragedija. Jer što nam drugo preostaje', zapitao se Obama.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Osnovna škola Vladislav Ribnikar Pronađen nož kod učenika u školi u kojoj je dječak ubojica napravio masakr: "Djeca su dovoljno traumatizirana" Ilustracija Eskalacija sukoba Džungla puna mrtvih: U tijeku krvavi plemenski rat, policija sumnja da se radi o zasjedi

>> Od Obame se očekuju konkretni potezi pri kontroli osobnog naoružanja

Američka Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) još se nije oglasila nakon pokolja u Newtownu, a i u prethodnim slučajevima masakra u Columbineu ili na Virginia Techu ta organizacija je veoma suzdržano javno reagirala, ali je poslije predano radila na tome da novi zakoni doneseni zbog pokolja nikad ne budu prihvaćeni. Čini se da su doveli do savršenstva doveli taktiku: 'Isprva se pritaji, a onda oteži svaki zakonodavni pokušaj reakcije', piše New York Times. Nakon pucnjave u Columbineu pokrenuta je inicijativa da se uvede obveza provjeravanja neovlaštenih prodavača na izložbama oružja. Ta je inicijativa mjesecima razvlačena dok na kraju nije zamrla.

No ovaj put se mijenja mišljenje nekih američkih parlamentaraca na koje se NRA oslanja. Najuočljivija promjena tona dolazi od nekih konzervativnih demokrata koji visoko kotiraju u NRA-u. Demokratski senator iz Virginije Mark Warner, kojega je NRA već ocijenila 'čistom peticom' na Twitteru je objavio kako je pokolj u Newtownu 'sve promijenio'.

'Strašni masakr naše dječice promijenio nas je, i o svemu se mora moći razgovarati', rekao je senator Joe Manchin, konzervativni demokrat iz Zapadne Virginije i 'ponosni vlasnik oružja', koji je ponedjeljak objavio sljedeće priopćenje: 'Moramo otići korak dalje od dijaloga, moramo usvojiti razuman pristup problemu masovnog nasilja'.

Demokratski senator iz New Jerseyja Frank Lautenberg kani u idućem Kongresu tražiti ponovno uvođenje zabrane spremnika većeg kapaciteta, potvrdio je njegov ured u ponedjeljak. On i kalifornijska senatorica Dianne Feinstein dolaze iz saveznih država koje imaju najstroža ograničenja, kažu zagovornici strože kontrole, poput Kampanje Brady za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem.

Dianne Feinstein najavila je u nedjelju da će ponovno u siječnju kad se Kongres ponovno sastane tražiti obnovu zabrane jurišnog oružja.

Spremnici većeg kapaciteta u mnogim su saveznim državama zakonom zabranjeni, a saveznim zakonom o zabrani jurišnog oružja koji je prestao važiti 2004. definirani su kao spremnici u koje stane više od deset komada streljiva. Odonda je bilo više pokušaja da se taj zakon obnovi, ali nijedan nije stigao na glasanje.

Bio je i jedan pokušaj da se obnovi samo dio zakona koji ograničava spremnike većega kapaciteta, ali i taj je propao. U SAD-u u ovome trenutku šest saveznih država ograničava kapacitet spremnika, na deset do dvadeset komada streljiva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene