Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao 'razborite korake'

Od Obame se očekuju konkretni potezi pri kontroli osobnog naoružanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u prvom mandatu, a i u kampanji za drugi, pažljivo je izbjegavao pitanje kontrole osobnog naoružanja Amerikanaca no užas koji se u petak dogodio u školi u Connecticutu mogao bi, po Reutersovoj analizi, biti prekretnica u odnosu predsjednika prema tom pitanju.

'Ovo više ne možemo podnositi. Ovakve tragedije moraju prestati, a da bi prestale, moramo se promijeniti', rekao je, između ostalog, Obama na bdijenju za žrtve ubojice koji je u osnovnoj školi u Newtownu ubio 20 djece u dobi između 6 i 7 godina, šest odraslih osoba i sebe.

Njegova najava da će po žurnom postupku - idućih tjedana - upregnuti svoju administraciju da, uz pomoć svih relevantnih službi i roditelja, učini sve kako bi se 'spriječile nove tragedije poput ove' mogla bi značiti, smatra Reuters, da će se u drugom predsjedničkom mandatu, nakon kojeg se više ne može kandidirati, uhvatiti u koštac s kontrolom osobnog naoružanja.

Osobna zaštita, koja predviđa i zakonom dopušteno naoružanje, Amerikancima je zajamčena i ustavom, a američka Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA) iznimno je snažan lobi koji utječe na odluke milijuna ljudi, osobito u ruralnim dijelovima SAD, zbog čega se sama zamisao da se u Kongresu pokuša ostvariti veći nadzor nad osobnim naoružanjem sve donedavno smatrala potpuno besmislenom.

No stravična ubojstva u Newtownu dala su novi zamah pozivima na veću kontrolu osobnog naoružanja, uključujući i ponovno uvođenje zabrane prodaje oružja velike vatrene moći poput poluautomatske puške koju je u Connecticutu koristio ubojica Adam Lanza.

Pročitajte i ovo Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se" Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje"

>> Obama: Amerika nije učinila dovoljno

Kalifornijska senatorica iz Demokratske stranke Dianne Feinsteiin u nedjelju je najavila da će predloženu zabranu prodaje takvog oružja staviti na dnevni red čim se Kongres ponovno okupi u siječnju.

Guverner države New York i mogući demokratski kandidat na izborima 2016. Andrew Cuoma jedan je od onih koji traže zakone koji će ograničiti pristup oružju običnim građanima, a gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, poznati zagovaratelj nadzora nad oružjem, upozorio je Obamu da premalo poduzima oko tog pitanja koje bi mu, po Bloombergovom mišljenju, trebalo biti na vrhu popisa prioriteta.

Izvori bliski Obami, navodi Reuters, tvrde da ga masovna ubojstva, kojih je bilo čak pet otkako je on američki predsjednik, strahovito pogađaju, jednako kao i pogibije američkih vojnika u Iraku, Afganistanu i drugdje.

Neovisno o svim teškoćama koje mu predstoje, Obama se praktično obvezao da učini nešto glede smanjenja oružanog nasilja, obećavši da će poduzeti 'razborite korake', iako nitko dosad nije pojasnio kakvi bi to koraci točno bili.

Analitičari smatraju da je pred Obamom izbor od nekoliko stvari - može poduprijeti zabranu prodaje oružja velike vatrene moći, može poduprijeti mjere koje bi otežale pristup oružju osobama koje pate od mentalnih bolesti, može neke stvari riješiti i predsjedničkim ukazom. No svi se slažu da više ne može ostati samo na riječima, već nešto doista mora učiniti.

'Čini se da je narod ljući nego ikad prije. Ljudi jednostavno ne mogu podnijeti prizor 20 djece ubijene u školi. Mislim da je političko ozračje danas drukčije nego prije samo nekoliko tjedana', tvrdi profesor s pravnog fakulteta UCLA Adam Winkler Podsjeća da je ovo Obami posljednji mandat i da se više ne mora brinuti za glasove birača odanih posjedovanju oružja te da i s te strane ima slobodne ruke za donijeti odluke koje bi mogle pridonijeti sigurnosti američkog društva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene