Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp

Julian Assange ipak neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, presudila je sutkinja Vanessa Baraitser, brinući se za njegovo mentalno zdravlje.


Osnivač Wikileaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, presudio je sud u Londonu. Sutkinja je blokirala zahtjev zbog zabrinutosti zbog Assangeova mentalnog zdravlja i rizika od samoubojstva u SAD-u. Na odluku će se uložiti žalba, govore iz američke vlasti.

Australca traži američko pravosuđe da bi mu se sudilo za špijunažu zbog objavljivanja više od 700 tisuća tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu 2010. i 2011. godine.

SAD tvrdi da je curenje informacija kršilo zakon i ugrozilo živote, dok se Assange borio protiv izručenja govoreći da je slučaj politički motiviran. Sutkinja Vanessa Baraitser presudila je da dok su američki tužitelji ispunjavali papire za izručenje, Sjedinjene Države nisu ga mogle spriječiti da si oduzme život.

Brian Pinker Prva osoba na svijetu primila cjepivo Oxford-AstraZeneca: ''Napokon se mogu veseliti proslavi 48. godišnjice braka''

''Suočena s uvjetima gotovo potpune izolacije bez zaštitnih čimbenika koji su ograničili njegov rizik, postupci koje opisuje SAD neće spriječiti gospodina Assangea da pronađe način za samoubojstvo i zbog toga razloga zaključila sam da bi izručenje uzrokovalo duševne ozljede i nalažem njegovo otpuštanje", rekla je.

Prijeti mu čak 175 godina zatvora, ako bude izručen, rekli su njegovi odvjetnici. No tamošnja vlada rekla je da bi kazna vjerojatno bila između četiri i šest godina zatvora. Assange je uhićen u travnju 2019., nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Assangeu opravdao opetovanim kršenjem međunarodnih konvencija.

Stjepan Kostanjević Iako su njega danima svi tražili, gradonačelnik Gline tvrdi: ''Ja sam na terenu, dogradonačelnica se izgubila''

Petrinja nakon potressa Opet se treslo kod Petrinje - 4,2 prema Richteru! I noćas na istom području prilično jak potres: "Bože, sačuvaj nas"

Suočen je s optužnicom američke vlade u 18 točaka, optužujući ga za urotu za hakiranje američkih vojnih baza podataka radi pribavljanja osjetljivih tajnih podataka koji se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku, a koja je potom objavljena na web-mjestu Wikileaks, prenosi BBC.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju