Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sad i oni vide boje

Osmišljene naočale za daltoniste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Daniel Bor sa sveučilišta u Sussexu slijep je na boje, a to mu, kaže, otežava rad. Međutim, nedavno su osmišljene naočale za koje kaže da će ih rado nositi.

Znanstvenici su osmislili naočale s lećama koje pojačavaju crvenu i zelenu boju, što omogućuje daltonistima da vide boje na koje su inače slijepi, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslužite hladno Šarena salata s krumpirima Slika nije dostupna Crobex: Umjesto crvene na burzi danas prevladavala zelena boja

Dr. Bor probao je testne naočale s Oxy-Iso lećama. 'Najviše problema imam kada tijekom izlaganja seminara studenti koriste crvene i zelene grafove, a ja ne mogu vidjeti razliku među njima', rekao je dr. Daniel Bor sa sveučilišta u Sussexu.

'Osim toga, teško sparim boje prilikom odijevanja. Kada sam prvi put stavio naočale bio sam veoma uzbuđen. Bio sam s kćerkom u teretani i odjednom sam jasno vidio boju njezinih usnica. Nosila je crveno-narančasti džemper i odjednom se isticao', ispričao je dr. Bor.

>> Ovo je djelo slikara koji ne raspoznaje boje

Naočale koje su isprava dizajnirane za medicinsku upotrebu, djelo su američkog znanstvenika Marka Changizija. 'Napravljene su tako da ljudi koji ih nose mogu vidjeti jasnu razliku između zelene i crvene boje', rekao je dr. Changizi.

Daltonizam pogađa svakog 12 muškarca i svaku 200 ženu. Problem prepoznavanja crvene i zelene boje je najčešći oblik daltonizma, a rjeđi slučaj je nasljeđivanje nesposobnosti prepoznavanja plavih i žutih nijansa boje. Takav poremećaj pogađa u istom broju i muškarce i žene. Nije poznato kada će se naočale dr. Changizija početi masovno proizvoditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene