Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNE REAKCIJE

Potvrđena presuda doživotnog zatvora turskom milijarderu: Optužen je za pokušaj rušenja Erdoganove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Istanbulu potvrdio je u srijedu u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora za turskog mecenu Osmana Kavalu optuženog za pokušaj rušenja vlade, javlja službena agencija Anadolija. Sudci su ujedno potvrdili 18-godišnju zatvorsku kaznu određenu krajem travnja sedmorici njegovih suoptuženika.

Osman Kavala, 65-godišnji poduzetnik i filantrop, osuđen je za "pokušaj rušenja vlade" Recepa Tayyipa Erdogana putem financiranja protuvladinih prosvjeda 2013. poznatih kao "pokret Gezi", a sedmorica njegovih suoptuženika zbog toga što su mu pomagali.

Na presudu je moguća žalba turskom Vrhovnom sudu.

Kavala je uhićen krajem 2017. i tijekom suđenja upozoravao je da je žrtva "pravnog ubojstva", što je potaknulo ozbiljnu napetost između Ankare i zapadnih vlada koje su se mobilizirale u njegovu korist.

Troje odvjetnika Osmana Kavale isticali su u obrani nedostatak dokaza i zainteresiranost vlasti u tom maratonskom političkom suđenju. Doživotni zatvor mecene prati sigurnosna odredba koja isključuje svako smanjenje kazne.

Čelnici Vijeća Europe od tada su više puta pozivali Tursku da odmah oslobodi Osmana Kavalu, nakon odluke po kojoj je Ankara prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnja s Ankarom Švedska izručila kurdskog tražitelja azila Turskoj: Čeka ga zatvor zbog navodnog terorizma

Pročitajte i ovo Ilustracija Pristup NATO-u Švedska neće izručiti novinara Turskoj: Nakon niza popuštanja, odbili Erdoganov zahtjev

Sjedinjene Države su u srijedu izrazile "krajnju zabrinutost" zbog odluke turskog suda.

"Njegova nepravedna osuda je nespojiva s poštovanjem ljudskih prava i s vladavinom prava. Ponovno pozivamo Tursku da oslobodi Osmana Kavalu", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vendant Patel.

"Turski narod zavrjeđuje da uživa ljudska prava i temeljne slobode bez straha od odmazde", dodao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene