Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo objavljivanje iskustva

Američke novinarke misle da su uvučene u zamku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije američke novinarke puštene u kolovozu iz zatvora u Sjevernoj Koreji, nakon pet mjeseci zatočeništva, navele su danas u kolumni u Los Angeles Timesu kako vjeruju da su namamljene u zamku, kad su uhićene na sjevernokorejskoj granici s Kinom.

Laura i Euna Ling Lee navode da su ih uhitili sjevernokorejski vojnici na kineskom tlu te izražavaju sumnju da ih je njihov vodič 'namamio u zamku'.

Pročitajte i ovo Ana Lederer (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Bandićeva ponašanja Bivša pročelnica prisjeća se strahota u komunikaciji s gradonačelnikom: "Svako jutro to je bio teatar urlanja. Vidjela sam u punom sjaju njegov izvorni primitivizam" Janez Janša (Foto: AFP) Nepravomoćno Janša dobio uvjetnu zatvorsku kaznu jer je novinarke nazvao medijskim "prostitutkama"

'Nismo proveli više od minute na sjevernokorejskom tlu prije nego smo se okrenuli natrag, ali to je minuta zbog koje duboko žalimo', istaknule su u kolumni.

Radeći za kalifornijsku TV postaju Current TV, dvije novinarke su uhićene u ožujku nakon ulaska u Sjevernu Koreju. Osuđene su na 12 godina teška rada, a nakon pet mjeseci u zatvoru dobile su oprost od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Ila, uz posredovanje bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, koji je osobno došao po njih u Sjevernu Koreju i vratio ih u Ameriku.

Ling i Lee nisu iznijele pojedinosti o svom iskustvu iz zatočeništva, rekavši samo da su to 'stvari na koje se još previše bolno podsjećati', te da 'psihološke rane zatvora sporo zarastaju.'

Vodič počeo ispuštati grlene zvukove

One su dale informacije o danu svoga uhićenja, kad su radile izvješće o sjevernokorejskim prebjezima u Kinu i poratnoj trgovini ljudima.

Opisale su kako su 17. ožujka u pratnji vodiča i producenta Mitcha Kossa bile na zamrznutoj rijeci Tumenu, koja razdvaja Kinu i Sjevernu Koreju, kako bi dokumentirale taj dobro poznat put trgovine ljudima. Navele su da ih je vodič poveo preko zaleđene rijeke da im pokaže ničiju zemlju gdje krijumčari plaćaju graničarima za prebacivanje ljudi preko granice.

Dok su bili na rijeci, vodič je počeo ispuštati neke grlene glasove, nakon čege su se pojavili sjevernokorejski graničari i uhitili ih, opisale su Ling i Lee. Vodič i producent su uspjeli pobjeći graničarima, a njih dvije su uhićene, nasilno odvučene preko zaleđene rijeke i zatočene u obližnjoj vojarni. Kolumna u The Los Angles Timesu njihovo je prvo objavljivanje iskustava iz zatočeništva u izoliranoj komunističkoj Sjevernoj Koreji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene