Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je zapošljavanje kooperanata ustaljena praksa, sve je više upletenosti od strane organiziranog kriminala.


Rad na crno i ilegalno zapošljavanje Njemačku je u posljednjih godinu dana košta više od 795 milijuna eura. Radi se o novcu kojeg je država izgubila zbog neplaćenog poreza i doprinosa. Isti gubitak je godinu ranije iznosio 777 milijuna što daje zaključiti da se rad na crno razmahao u ovoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Vezani članci Ivan Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Uskok demantira Turudića o smanjenju broja optužnica za korupciju i organizirani kiminal: "Podigli smo 70 optužnica više nego lani" Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL) Sud BiH oslobodio bivšeg ministra Ivankovića Lijanovića svih optužbi za organizirani kriminal

Sve češće iza ilegalnog zapošljavanja stoje kriminalne bande što u sve većem broju slučajeva otkrivaju i sami njemački carinici, piše Deutche Welle.

Evo zašto je opasno primiti plaću u kuverti!

Problem rada na crno posebno se ističe na gradilištima. Rijetko koja građevinska tvrtka radi isključivo s ljudima koji su zaposleni kod njih jer im je to preskupo. Stoga angažiraju kooperante iz istočne i južne Europe.

Takva situacija je već godinama, no sad je sve više slučajeva upletenosti kriminalnih organizacija u takav oblik zapošljavanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook