Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP)
Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp

Europska pučka stranka suspendirala je u srijedu stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutno njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u Europskom parlamentu.


Europska pučka stranka suspendirala je u srijedu u Bruxellesu vladajuću mađarsku stranku Fidesz prihvativši kompromis za koji su glasovali i predstavnici suspendirane stranke.

Vezani članci Donald Tusk (Foto: AFP) Tusk za kraj siječnja najavio odluku o suspendiranoj Orbanovoj stranci: ''Imamo dosta toga zajedničkog'' Andrej Plenković (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Europski pučani imenovali Plenkovića da pregovara o raspodjeli najviših dužnosti u EU, zasad nema dogovora oko šefa EK

"Suspenzija Fidesza stupa na snagu odmah, a trajat će do daljnjega", napisao je na Twitteru Joseph Daul, predsjednik Pučana.

Za suspenziju je glasovalo 190 članova Parlamentarne skupštine EPP-a, a samo tri su bila protiv. Orbanova stranka za vrijeme suspenzijene neće moći sudjelovati na sastancima EPP-a, neće imati pravo glasa te neće moći predlagati kandidate za pozicije.

Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutno njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u Europskom parlamentu.

 

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, koji je zajedno s europskom zastupnicom Dubravkom Šuicom i Karlom Resslerom, potpredsjednikom mladeži EPP-a, sudjelovao na političkoj skupštini te stranačke grupacije, izrazio je zadovoljstvo postignutim kompromisom.

"Mislim da je ovaj dan za Europsku pučku stranku završio bolje nego što je počeo jer je bilo dosta tenzija tijekom današnjeg dana i posljednjih dana oko toga kako će se riješiti ovo pitanje nakon što je 13 stranaka, članica EPP--a tražilo izbacivanje Fidesza", rekao je Božinović novinarima nakon glasovanja.

"HDZ, premijer Andrej Plenković i mi danas ovdje smo čvrsto zagovorali pronalaženje kompromisa zbog toga što je trebalo saslušati sve strane i zbog toga što smatramo da to ne bi bilo dobro za EPP dva mjeseca prije europskih izbora. Svi su danas pokazali sklonost prema kompromisu, uključujući i mađarsku delegaciju na čelu s premijerom Viktorom Orbanom", rekao je Božinović.

Kompromisno rješenje uključuje odbor za procjenu koji će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je postavio Manfred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju potkraj prošle godine.

Weber je Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.

Božinović kaže da je zapravo primijenjena formula koje se svojedobno koristila za Austrijsku pučku stranku (OeVP), što podrazumijeva evaluacijski odbor kojem će na čelu biti bivši visoki dužnosnici EPP-a Herman Van Rompuy, a u njemu će još biti i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering.
Taj odbor će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je prije nekoliko dana iznio šef zastupničkog kluba EPP-a i kandidat za predsjednika Komisije Manfred Weber.

"EPP je opet pokazao snagu i demokratičnost. Podsjetio bih da je ovo jedina europska stranka koja svoje odluke donosi glasovanjem i to tajnim i siguran sam da nakon ovoga članice EPP-a idu prema novoj pobjedi na eurpskim izborima, gdje ćemo imati i predsjednika Europske komisije", rekao je Božinović.

Prije sastanka političke skupštine EPP-a nagađalo se da će Orban sam napustiti EPP, prije nego što se izglasa suspenzija ili isključenje.

Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje ili suspenziju Fidesza nakon što je ta stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku. (I.D. / Hina)