Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčki problem

Izlazak iz eurozone nije moguć bez izlaska iz EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguć bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova.

'Ugovor ne predviđa mogućnost izlaska iz eurozone bez izlaska iz Europske unije. Takvo je trenutačno stanje’, izjavila je glasnogovornica Kottova.

Pitanje izlaska iz eurozone pojavilo se nakon što je Grčka objavila da će organizirati referendum o najnovijem paketu pomoći koji je teškom mukom dogovoren na summitu eurozone 26. i 27. listopada.

U Europskoj komisiji nisu htjeli govoriti o konkretnim pojedinostima o slučaju Grčke, ističući da se o tome upravo vode razgovori u Cannesu, gdje se održava summit skupine G20, koja okuplja najveća svjetska gospodarstva.

‘Mjesto Grčke je u eurozoni i zaključeni su sporazumi kako bi tamo i dalje bila’, rekla je Kottova, dodajući da se u Cannesu ‘održavaju razgovori na najvišoj razini’.

Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, predviđa mogućnost izlaska iz Europske unije, dok se izlazak iz eurozone ne spominje. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potreban je 'Plan' PORUKA IZ EU: 'Moramo biti spremni na izvanredno stanje' Slika nije dostupna Velika politička šteta Merkel: Izlazak Grčke iz eurozone bila bi katastrofa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene