Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj krizi?

Ultimatum upalio: Grci odustali od referenduma, premijer neće dati ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer George Papandreu potvrdio je kako Grčka odustaje od najavljenog referenduma.

Papandreu je rekao da će odustati od planiranog referenduma o europskom planu izvlačenja zemlje iz dugova ako konzervativna oporba pristane podržati taj plan u parlamentu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu"

'Meni će biti drago čak i ako ne odemo na referendum, koji nikada nije bio svrha sam po sebi. Drago mi da su sve te rasprave otrijeznile puno ljudi', kazao je Papandreu u tekstu govora koji je podijeljen medijima.

'Ako oporba dođe za stol podržati paket, referendum nije potreban', kazao je. Papandreu je rekao da je tu poruku prenio europskim čelnicima u Cannesu u srijedu.

Zbog problema koji je izazvan mogućim referendumom, premijera Papandreua pozvali su na ostavku. No, on je nije ponudio.

Papandreu je danas održao sastanak vlade nakon što je nekoliko zastupnika i članova vlade iz njegove stranke napalo njegove planove da održi referendum o financijskoj pomoći EU-a Grčkoj.

Bild želi referendum za izlazak Grčke iz eurozone

Uzmite Grcima euro, naslovio je njemački tabloid Bild tekst u kojem predlaže da se Nijemcima ponudi referendum na kojem će se izjasniti o izlasku Grka iz eurozone.

‘Sada je dosta. Jamčimo stotine milijarda eura kako bismo Grke spasili od stečaja, a oni sada žele raspisati referendum o tome trebaju li štedjeti’, piše Bild.

‘Gospođo (kancelarka Angela) Merkel, i mi želimo referendum’, poručuje list i objašnjava da Nijemci žele odlučiti hoće li i dalje ‘pomagati Grcima milijardama eura’.

Najprodavaniji njemački list ne želi više da Nijemci plaćaju ceh za ‘trulu i korumpiranu’ grčku državu.

Bild zagovara raspisivanje referenduma na kojem bi se Nijemci izjasnili o promjenama europskih ugovora. Tako važne odluke ne bi se smjele donositi bez izjašnjavanja naroda, rekao je za Bild Thomas Silberhorn, član CSU-a konzeravativne bavarske stanke koja je koalicijski partner stranci kancelarke Merkel.

Zbog lošeg iskustva u doba nacizma, njemački ustav jako ograničava referendum. Od početka krize eurozone, Bild oštro napada Grčku odražavajući mišljenje onog dijela Nijemaca koji se smatraju prevarenima i ne žele plaćati plan spašavanja prezadužene Grčke. (I.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene