Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVI DNK DOKAZ

Ukrali ga u rodilištu, 40 godina kasnije pronašao svoju obitelj: "Sad znam čiji sam..."

Beba spava
Beba spava Foto: DNEVNIK.hr
Prije 40 godina otet je iz bolnice u rodilištu Opće bolnice Kruševac. Sada je uz pomoć analize DNK-a pronašao svoje biološke roditelje.

Poslije desetljeća sumnji kako su se u rodilištima na području bivše Jugoslavije krale bebe jedan slučaj star 40 godina je, čini se, rasvijetljen. Mlađan Radivojević iz Aleksinca uspio je dokazati da je prije 40 godina otet u rodilištu Opće bolnice Kruševac.

Prije četiri godine s Udrugom za istinu i pravdu o bebama podnio je kaznenu prijavu da je otet, a u četvrtak se u Kruševcu pojavio s biološkom sestrom i analizom DNK-a koja to potvrđuje, javlja B92. 

Mlađan je posumnjao na to da je usvojen kada se oženio jer mu se izvod iz matične knjige rođenih nije slagao s podacima roditelja. Sada je uz pomoć analize DNK-a pronašao svoje biološke roditelje.

"Imam sestru, majku i brata. Znam čiji sam", rekao je Mlađan. Marina Milojević, Mlađanova sestra, izašla je pred novinare i tvrdi da joj majka ništa nije pričala i da ništa nije znala do prije dva dana.

"Sretna sam, ali i ljuta što se sve događalo", izjavila je. Mlađan je prva osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba iz rodilišta. Prije 40 godina su ga uzeli od majke u bolnici i odnijeli u Aleksinac obitelji Radivojević, koja nije imala djece.

Nestalo više od 10.000 beba? 

Procjenjuje se da je sedamdesetih i osamdesetih godina iz srpskih i bosansko-hercegovačkih rodilišta nestalo više od 10 tisuća beba. Majkama je rečeno da su njihove bebe umrle, no bolnice im nisu ponudile nikakav dokaz za to. Majke svoje bebe nisu mogle vidjeti, a niti pokopati. 

Predsjednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović objasnio je kako je sve počelo, rekavši da se Udruženju ranije obratila žena koja je tvrdila da je 3. ožujka 1981. u kruševačkoj bolnici rodila zdravo muško dijete. No, nakon nekoliko dana rekli su joj da ide kući jer joj je dijete mrtvo, ali nije imala nikakvih dokumenata.

"Predložili smo joj jedinu moguću metodu, DNK analizu. Pristala je i evo danas su stigli konačni rezultati. Rezultate analize sam poslao Oliveru Stojkoviću, našem znanstveniku iz Instituta za sudsku medicinu, koji mi je potvrdio da je riječ o prvom stupnju srodstva, roditelj i dijete. Imamo riješen prvi slučaj", tvrdi Pavlović, javlja portal Danas.rs.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene