Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trebat će mjeseci za obnovu

Oluja Fiona uzrokovala ogromnu štetu u Kanadi: "Suočavamo se s nečim neviđenim"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razmjeri štete od snažne oluje Fione koja je u subotu poharala kanadsku obalu dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci da se obnovi kritična infrastruktura uništena u oluji, rekao je u nedjelju kanadski ministar za pripravnost na krize Bill Blair.

"Razmjer onoga s čime se suočavamo, mislim da je neviđen", rekao je Bill Blair za Reuters u telefonskom intervjuu na pitanje kakva je Fiona u usporedbi s Dorianom, olujom koja je pogodila regiju oko Halifaxa u Novoj Škotskoj 2019.

"Vjerujem da će trebati nekoliko mjeseci za obnovu dijela kritične infrastrukture - zgrada i domova, odnesenih krovova s društvenih centara i škola", dodao je.

Popraćena uraganskim vjetrovima, Fiona je u subotu pogodila istočnu Kanadu, gotovo tjedan dana nakon što je razorila dijelove Kariba.

Sa sobom je donijela vjetrove maksimalne brzine do 150 kilometara na sat i obilne padaline.

Oluja je ranije ovog tjedna pogodila karipske otoke, pri čemu je poginulo najmanje osam ljudi.

Fiona bi se mogla pokazati jačom od uragana Juan iz 2003. i Doriana iz 2019.

Pročitajte i ovo Uragan Fiona - 3 Uragan kategorije 4 Fiona razvija vjetrove čak do 215 km/h i nosi kaos: "Kad stigne, ne možemo učiniti ništa osim čekati"

Nakon Fione na Karibima slijedi tropska oluja Ian, za koju se očekuje da će u nedjelju navečer postati uragan.

Ianova projicirana putanja oluje na početku sljedećeg tjedna ide malo južno od Jamajke, preko zapadne Kube pa do Floride.

Guverner Floride Ron DeSantis u petak je proglasio izvanredno stanje i ususret oluji osigurao financijska sredstva i pripravne hitne službe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene