Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RH stranke u BiH:

'OHR ozakonjuje genocid nad Hrvatima u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet hrvatskih političkih stranakapriopćile su da odluka visokoga predstavnika predstavlja uvođenje izvanrednog stanja u državi.

'Najnoviji nalog Ureda visokoga predstavnika u BiH, kojim suspendira odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od 24. ožujka 2011. godine, predstavlja uvođenje izvanrednog stanja u državi i rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda ne na razinu nacionalne manjine, već i niže od toga', navodi se u zajedničkom priopćenju hrvatskih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pametno, Otvoreno, Znatiželjno VIDEO Zavirite u prvu televiziju koju pokreću hrvatski studenti! Slika nije dostupna 'Izolacija kraja' Prosvjed u Pločama: Strojovođe protiv ukidanja putničkih linija

>> Poništeni izbori u BiH: Valentin Inzko suspendirao odluku SIP-a

>> Hrvatski intelektualci u otvorenom pismu progovorili o krizi u BiH

Hrvatske stranke u BiH smatraju da nalog OHR-a do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice, koja po njihovu mišljenju od Federacije BiH 'pravi entitet samo jednoga naroda - bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak'.

'To je projekt političkog etnocida nad Hrvatima', navodi se u priopćenju. Dodaje se da OHR svojim odlukama svodi 'ustavnu poziciju hrvatskog naroda kao konstitutivnog, ne na razinu nacionalne manjine, već i niže od toga'.

'Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka (SDP i SDA), s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina kolateralne štete' u regionalnim preslagivanjima nakon raspada bivše Jugoslavije', dodaje se u priopćenju. Devet hrvatskih stranaka smatra da se OHR stavio na stranu SDP-a i stranaka koje ne priznaju ustav, s ciljem razvlašćivanja Hrvata u BiH.

'Svjedoci smo da se ovim nalogom OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, tj. odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je štitilo izborni zakon i ustav FBiH, te je time OHR preuzeo odgovornost za ovakvo izvanredno stanje i pravni kaos', dodaje se u zajedničkom priopćenju devet hrvatskih stranaka u BiH.

Devet stranaka najavilo je da će zajedno s drugim hrvatskim strankama uputiti tužbe međunarodnim institucijama, od Međunarodnog suda za ljudska prava do Vijeća Europe i OESS-a.  Zajedničko priopćenje uputili su HDZ BiH, HDZ 1990., HSS, HKDU, Ujedinjena HSP, Demokratski centar, HSP Herceg-Bosne, HSP dr. Ante Starčević i Hrvatski pravaški blok. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene