Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loš položaj Hrvata

Hrvatski intelektualci u otvorenom pismu progovorili o krizi u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička kriza u BiH nagnala je osam hrvatskih pisaca da pošalju otvoreno pismo. Riječ je o Vjekoslavu Domljanu, Željku Ivankoviću, Miljenku Jergoviću, Mili Lasiću, Ivanu Lovrenoviću, Mirku Marjanoviću, Iliji Šimiću i Lukši Šoljanu.

U pismu izražavaju ozbiljnu zabrinutost 'političkom ulogom koju akteri te krize namjenjuju bosanskohercegovačkim Hrvatima'. 'Kada danas dvije stranke s najvećim izbornim legitimitetom kod Hrvata, HDZ BiH i HDZ 1990, alarmantno postavljaju pitanje ustavne i političke nejednakosti Hrvata, za to postoje mnogi opravdani razlozi, jer je praksa bezobzirnoga nadglasavanja i marginalizacije Hrvata od strane bošnjačkih političkih partnera, osobito u razdoblju od 2006. godine, postala evidentna i nepodnošljiva' ,pišu u pismu te naglašavaju kako dva HDZ-a nemaju nikakvu povijesnu vjerodostojnost ni politički kapital kojim mogu potraživati pravo na monopol zastupanja hrvatskih nacionalnih interesa.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

>> Poništeni izbori u BiH: Valentin Inzko suspendirao odluku SIP-a

Intelektualci su uvjereni kako su SNSD-ova borba i SDS-ova 'borba za hrvatska prava' motivirana daljim učvršćivanjem autonomije Republike Srpske. 'Ovo što sada radi SDP-ova koalicija nije ništa drugo nego grubo i bezobzirno, surovo makijavelističko poigravanje s hrvatskim elementom, koji im je bio potreban samo zato što ni SDP ni SDA nisu imale dovoljno izbornoga kapaciteta da vlast u Federaciji formiraju same', ističu.

Po njima, Hrvati u Sarajevu se nalaze u 'trajnom procjepu između sebične hadezeovske etnoteritorijalne politike, praktično hercegovačke, i asimilacijske logike sarajevskih bošnjačkih prilika i politika, bez ikakve institucionalne mogućnosti da politički artikuliraju vlastita stajališta'.
'Pozivamo sve one čije se mišljenje i nemir podudaraju s našim, da se pridruže ovome apelu, u zajedničkom pokušaju da pridonesemo vraćanju političkoga djelovanja u racionalne i trezvene okvire', zaključuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene