Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddam će biti obješen do nedjelje, a vješanje snimano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši irački predsjednik Sadam Husein, osuđen smrt zbog odgovornosti za ubojstvo 182 iračka civila 1982., trebao bi biti pogubljen ovoga vikenda, izvijestile su jučer američke TV mreže.

Sadam Husein će biti obješen prije početka islamskog blagdana Bajrama, koji počinje u nedjelju, izjavio je za NBC News jedan američki vojni dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irak: Počelo suđenje "kemijskom Aliju" Slika nije dostupna Sadamovom polubratu prilikom vješanja otpala glava

Vješanje bi se moglo izvršiti već u petak, izvijestio je dopisnik
NBC-a iz Bagdada Richard Engel.

Iračka vlada je "željna da se obavi Sadamovo pogubljenje" i
vjerojatno će se to izvršiti prije Nove godine, možda čak u iduća 24 sata, rekao je jedan američki vojni dužnosnik za FOX News.

Dužnosnik je kazao kako se finalizira postupak predaje bivšeg diktatora iračkim vlastima na mjestu gdje će biti pogubljen. Više američkih dužnosnika za Fox News je također izjavilo kako ne isključuju mogućnost da pogubljenje bude izvršeno već u petak.

CNN prenosi izjavu dužnosnika Bushove administracije kako će Sadam Husein biti pogubljen "ovoga vikenda". Isti je dužnosnik kazao kako će se transfer Huseina pod irački nadzor obaviti u petak.

Savjetnik u uredu za Domovinsku sigurnost Fran Townsend upozorio je u programuu CNN-a kako odluka o vremenu pogubljenja ovisi o iračkoj vladi.

Američki State Department objavio je kako nema informacija o tome kada će Saddam Hussein biti pogubljen.

Irački zakon nalaže da se obitelji dopusti posjet osuđenom dan prije pogubljenja, te da ih zatvorske vlasti obavijeste o datumu izvršenja presude.

BBC je izvijestio iz Bagdada kako su Sadama Huseina u četvrtak u zatvoru posjetila dva bratića - Watban i Sabawi Ibrahim Hasanal-Tikriti, koji su također u američkom zatočeništvu u kampu Cropper kraj bagdadskog aerodroma.

"Rekao im je kako je sretan da će umrijeti od ruku svojih neprijatelja i što će biti mučenik, a neće trunuti u zatvoru", izjavio je Sadamov odvjetnik Badie Aref.

Sadamovi odvjetnici u četvrtak su pozvali svjetske čelnike da
spriječe njegovu predaju iračkim vlastima, navodeći kako bi bivši diktator trebao uživati zaštitu od svojih neprijatelja kao "ratni zarobljenik".

Predstavnici iračke vlade su objavili da im se javilo stotine
dobrovoljaca koji žele biti krvnici na Sadamovu pogubljenju.

Mjesto i vrijeme izvršenja smrtne kazne nad bivšim predsjednikom, iračke vlasti drže u potpunoj tajnosti, izvijestile su američke TV mreže iz Bagdada.

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Mouffak al Rubaie TV-kući CBS izjavio kako će svaki detalj pogubljenja biti zabilježeno video-kamerom, ali da te snimke neće biti objavljene kako bi se izbjegli neredi od strane Sadamovih pristaša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene