Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Počelo suđenje "kemijskom Aliju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bagdadu je u utorak počelo suđenje visokim dužnosnicima bivšeg režima Sadama Huseina, među ostalima i Sadamovom rođaku poznatom kao "kemijski Ali", objavio je glasnogovornik specijalnog suda.

U trećem takvom suđenju, 15 visokih dužnosnika, stranačkih čelnika i ministara osuđeno je za krvavo gušenje šijitskog ustanka 1991. godine.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Plovilo Saddama Husseina VIDEO: Jahta opremljena sustavom za lansiranje

"Kemijski" Ali Hassan al-Majid u ranijem je suđenju osuđen na smrt zbog genocida nad Kurdima i čeka ishod žalbenog postupka.

Nakon Zaljevskog rata 1991. godine za oslobođenje Kuvajta od iračke okupacije, šijiti su digli ustanak protiv Sadamovog režima na jugu i u središnjem dijelu zemlje.

Pobunili su se i Kurdi na sjeveru Iraka, no izostala je očekivana američka pomoć, pa su ustanak u krvi ugušile Sadamove snage. 

Bivši irački diktator obješen je u prosincu 2006. godine zbog zločina protiv čovječnosti. Njegov režim svrgnut je 2003. godine u napadu na Irak kojeg su predvodile Sjedinjene Države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene