Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granit 2023

Vučić se hvali vojskom i naoružanjem, stigao i Orban: "Naša vojska je sve snažnija"

"Granit 2023" - 2 Ministarstvo obrane Republike Srbije
Aktualno Galerija "Granit 2023" - 2 Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije "Granit 2023" - 1 Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije "Granit 2023" - 3 Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije "Granit 2023" - 4 Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije +1 Galerija 1/6 >>
Prikaz sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS) "Granit 2023", u kojem je sudjelovalo oko 5000 vojnika i časnika iz svih rodova VS-a, organiziran je u subotu na vojnom aerodromu u Batajnici pored Beograda.

Manifestacija je organizirana u povodu Dana VS-a, a uz državni i vojni vrh nazočili su i mađarski premijer Viktor Orban, kao gost srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, predstavnici diplomatskog zbora i inozemnih vojnih misija te tisuće građana, uz izravni prijenos na RTS-u.

Izloženo je više od 2300 borbenih vozila, tenkova, topništva, raketnog naoružanja, letjelica, dronova te oklopnih vozila domaće vojne industrije.

U mimohodu postrojbi, među kojima su bili pripadnici 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, sudjelovao je Odred specijalne namjene "Kobre", čiji pripadnici su i u osiguranju srbijanskog predsjednika i najviših državnih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Sbija nastavlja pomagati RS Vučić se sastao s Dodikom: Dodik ne odustaje od starih namjera

Uz opremu, naoružanje i oklopne transportere i borbena vozila domaće vojne industrije "Lazar" i "Miloš", samohodne haubice Nora B-52, prikazano je naoružanje i oprema inozemne proizvodnje koje u svom sastavu ima VS - američki hummer i BearCat, kineski raketni sustav PVO FK-3, te ruski Pancir.

Po prvi puta prikazana je i bespilotna letjelica CH-95 kineske proizvodnje, te sustav protuzračne obrane Mistral koji je odnedavno u naoružanju VS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Povjerljivi spisi u Pentagonu Srbija se oglasila o tajnim dokumentima i slanju oružja u Ukrajinu: "Nekome je cilj da nas uvuče u taj sukob"

Ocijenivši prikaz kao "vrlo dobar", srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine VS dobiti i dronove-kamikaze koji su rezervirani i kupljeni tijekom nedavnog sajma naoružanja i vojne opreme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je istaknuo uvjerenje da će zrakopolovstvo VS-a uskoro dobiti i dodatne helikoptere "iz zapadnih zemalja i helikoptera istočne proizvodnje".

"Naša vojska je sve snažnija, ali ćemo ljudske kapacitete morati i dalje snažiti i popunjavati. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a to možete samo ako imate snažnu vojsku", rekao je Vučić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene