Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu
Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Foto: Afp

Osnivača WikiLeaksa, 49-godišnjeg Australca Juliana Assangea traži američko pravosuđe kako bi mu prvenstveno sudilo za špijunažu. Objavio je više od 700 tisuća tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima.


Britansko pravosuđe će donijeti odluku o izručenju Juliana Assangea nakon američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, priopćila je u petak sutkinja Vanessa Baraister.

Vezani članci Julian Assange (Foto: AFP) Američki tužitelji napisali optužnicu protiv Juliana Assangea pa ju ''neoprezno" objavili Julian Assange (Foto: AFP) Hoće li uskoro iz kućnog pritvora ići u pravi zatvor? Julian Assange tvrdi da mu Ekvador planira ukinuti azil

Osnivača WikiLeaksa, 49-godišnjeg Australca traži američko pravosuđe kako bi mu se prvenstveno sudilo za špijunažu. Prijeti mu čak 175 godina zatvora zbog objavljivanja više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu.

Dokumente s oznakom tajnosti počeo je objavljivati 2010.

Razmatranje američkog zahtjeva za izručenjem ističe sljedeći tjedan, no sutkinja Baraister odobrila je Assangeovoj obrani dodatno vrijeme za podnošenje argumenata.

"Odluku ću najvjerojatnije donijeti nakon izbora u SAD-u", kazala je sutkinja koja je obrani dala četiri tjedna za pripremu argumenata, a dva tjedna je dala američkoj vladi.

Branitelji osnivača WikiLeaksa također su kazali da će odluka najvjerojatnije biti donesena nakon izbora u SAD-u.

"Očito da je malo vjerojatno da ćemo odluku imati prije 4. studenoga", kazao je Assangeov odvjetnik Edward Fitzgerald.

"Morate imati na umu da će se održati izbori i da je budućnost nesigurna", dodao je.

Sutkinja Baraister je također kazala da bi točan datum odluke o izručenju mogla donijeti krajem sljedećeg tjedna.

Assange je uhićen u travnju 2019., nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Assangeu opravdao opetovanim kršenjem međunarodnih konvencija.

Na britanskom pravosuđu je da utvrdi ispunjava li američki zahtjev za izručenjem pravne kriterije i posebice je li nesrazmjeran ili nekompatibilan s ljudskim pravima.