Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odluka ICJ-a: Srbija nije kriva za genocid u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši UN-ov sud definirao je u Den Haagu pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne drži odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatom financijske odštete, ali Srbiju drži odgovornom jer je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

"Nije dokazano da je vojska SRJ sudjelovala u masakru u Srebrenici, niti da su politički vođe SRJ planirali ovaj masakr. Međutim, nije dokazano da je bilo ovakvog sudjelovanja kada je u pitanju masakr u Srebrenici", rekla je sutkinja Higgins.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Dodala je da u drugim masovnim ubojstvima bosanskih muslimana sud nije uvjeren da su izvršitelji imali specifičnu namjeru da počine zločin.

Rosalyn Higgins je također kazala kako sud ne može utvrditi da je Srbija bila suučesnica genocida u Srebrenici time što je pomagala bosanske Srbe u vrijeme kada je znala da njihove snage kane počiniti genocid.

Dosad je samo Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pokolj u Srebrenici definirao genocidom. 

"Sud je s 13 glasova prema 2 presudio da Srbija nije počinila
genocid", izjavila je u sudnici predsjednica ICJ-a Rosalyn Higgins.

ICJ je na početku čitanja presude u ponedjeljak ubojstvo 8.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici definirao kao genocid, ali je presudio da Srbija nije odgovorna niti suučesnica pokolja.

"Akcije onih koji su počinili genocid u Srebrenici ne mogu se izravno pripisati optuženoj" državi, izjavila je Higgins.

ICJ je, međutim, ocijenio da Beograd nije učinio ništa kako bi
spriječio pokolj u Srebrenici 1995., prenose agencije.

Vlastima u Beogradu bilo je jasno da postoji ozbiljna opasnost od masovnog pokolja u Srebrenici, no Srbija "nije pokazala da je poduzela bilo kakvu inicijativu kako bi spriječila ono što se dogodilo ili bilo koju akciju kojom bi spriječila zločine koji su počinjeni", pročitala je Higgins.

Srbi su "trebali uložiti maksimalne napore u njihovoj moći kako bi pokušali spriječiti tragične događaje koji su se spremali", u UN-ovoj enklavi (Srebrenici), a čiji su se razmjeri "mogli naslutiti", prenosi agencija Associated press.

AP dodaje i da je ICJ odbacio zahtjev Bosne i Hercegovine za
financijskom odštetom koju bi trebala isplatiti Srbija.

"Financijska odšteta nije primjeren oblik reparacije za propust obveze sprečavanja genocida", stoji u presudi ICJ-a.

Higgins je obrazložila da je međunarodno sudsko vijeće svoju presudu temeljilo na otkrićima Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugoslavije, koje je osudilo dvojicu časnika vojske bosanskih Srba po optužbama za genocid u Srebrenici.

ICJ drži Srbiju odgovornom jer je propustila kazniti počinitelje
zločina.

Srbija je "propustila potpuno surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji progoni odgovorne" za zločine, stoji u presudi ICJ-a, prenosi agencija France presse.

"Zločini počinjeni u Srebrenici... počinjeni su u specifičnoj namjeri uništenja dijela skupine muslimana Bosne i Hercegovine i kao takvi to su postupci genocida" koje su počinile snage bosanskih Srba, stoji u presudi.

Na početku čitanja presude Higgins je odbacila argumente Srbije da je sud nenadležan za slučaj. ICJ je presudio da je Srbija imala obvezu poštivati Konvenciju o genocidu iz 1948., tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95.

Ovo je ujedno prva presuda u povijesti po tužbi kojom je jedna država tužila drugu za genocid. Da je Srbija optužena, postala bi prva država u povijesti optužena za genocid te bi morala BIH isplatiti milijarde dolara odštete.

Mesić: Svima je jasno da je u Srebrenici učinjen genocid

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je popodne kako još nije vidio presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, na temelju tužbe za genocid koju je BiH podnijela
protiv tadašnje SRJ, te da je stoga ne može komentirati, ali je
ustvrdio da je genocid u Srebrenici nedvojbeno počinjen.

"Nisam vidio presudu, ali da je genocid učinjen to je sasvim jasno", izjavio je Mesić za posjeta zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

"Da je genocid izvršen u Srebrenici, to je svakome jasno, pa i sucima Međunarodnog suda pravde u Haagu. Ako se osam tisuća ljudi ubije, ako se izdvoje muškarci stariji od 16, 17 godina i strelja se u roku nekoliko dana, to ne može biti ništa drugo nego genocid. Makar je taj dio presude sigurno prihvatljiv", rekao je.

Na novinarski upit hoće li presuda za BiH utjecati i na Hrvatsku, koja je za ratne zločine tužila bivšu SRJ, Mesić je kazao kako će Hrvatska sigurno proučiti ovu presudu, te vidjeti na koji način dalje ići po svojoj tužbi.

Hrvatska, istaknuo je, ima na raspolaganju više pristupa, poput onoga s Crnom Gorom koja je platila odštetu za opljačkana goveda u Konavlima, čime je, ustvrdio je predsjednik, priznala štetu koju su njezini državljani u odorama bivše JNA nanijeli dijelu Hrvatske.

Sličan bi se pristup, po njegovu mišljenju, mogao dogovoriti i što se tiče opreme iz zračne luke Ćilipi koja je tijekom rata odnesena u tivatsku zračnu luku, i to na način, predlaže Mesić, da se dubrovački aerodrom u određenom postotku pojavi u privatizaciji crnogorske zračne luke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene