Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan prvi sastanak

Odjeci Newtowna: Biden osmišlja plan suzbijanja budućih pokolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Joe Biden vodio je prvi sastanak posebne radne skupine čiji je zadatak izraditi plan suzbijanja zločina poput onoga u Newtownu.

Dok građani Newtowna još sahranjuju žrtve stravičnog pokolja u kojem je ubijeno dvadesetero osnovnoškolske djece, američki potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu skupinu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

>> Obama o Newtownu: Cijeli svijet je uz nas

Pokolj, u kojem je prije tjedan dana ubijeno 28 osoba, uključujući dvadesetero djece u dobi od šest do sedam godina i napadača, pokrenuo je burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja uporabe oružja, što se smatra osjetljivim političkim pitanjem u Americi budući da ta zemlja ima snažnu kulturu individualnog posjedovanja oružja koja seže u samu bit ideje o osobnim slobodama.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika Baracka Obame izradili nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja.

"Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bismo odgovorili na masovna ubojstva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu", rekao je Biden, koji je kao senator bio autor zakona iz 1994. kojim se privremeno ograničavala uporaba jurišnog oružja.

Bijela kuća ranije je objavila da će Obama podržati prijedlog zakona jedne demokratske senatorice o zabrani prodaje, proizvodnje, distribucije i uvoza određenih modela jurišnih pušaka.

Američka Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA), moćni lobby industrije oružja koji se dugo vremena opirao ograničavanju posjedovanja oružja, najavila je da će ponuditi značajne izmjene kako bi se u buduće spriječili slični masakri.

Pokolj u Connecticutu, u kojem je 20-godišnji Adam Lanza ustrijelio dvadesetero djece osnovne škole, šest odraslih osoba, a zatim i sebe četvrti je takav masakr u SAD-u ove godine. Prije napada u školi Lanza je ubio i majku na koju je oružje bilo registrirano. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene