Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama brani saveznika

Odgovor na napad: SAD i Južna Koreja dogovorili vojne vježbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama kaže da su potpuno posvećeni obrani svog saveznika.

Barack Obama i njegov južnokorejski kolega Lee Myung-bak dogovorili su održavanje novih zajedničkih vojnih vježbi. Zajedničke vježbe su odgovor na topnički napad Sjeverne Koreje na južnokorejski otok Yoenpyeong. Obama je u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom izjavio da SAD ostaju u potpunosti posvećene obrani svog saveznika, Južne Koreje, te da zajedničke vojne vježbe u predstojećim danima imaju za cilj osnažiti usku suradnju dviju zemalja kad je u pitanju sigurnost, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 23 položaja Južna Koreja najavila nove vojne vježbe idućih dana Slika nije dostupna 'Nepobjedivi duh’ SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vježbe

>> Novi sukob dvaju Koreja mogao bi biti strašniji od Korejskog rata

U prilog ovom dogovoru ide i vijest da je američki nosač aviona George Washington, koji se nalazi u sastavu Sedme flote, isplovio iz svoje matične baze u japanskoj Yokosuki u srijedu ujutro po lokalnom vremenu. Iz zapovjedništva Sedme flote nisu to htjeli komentirati, već su samo naveli da je isplovljavanje nosača aviona bilo već ranije predviđeno. Na nosaču aviona George Washington nalazi se 75 borbenih zrakoplova, te posada od šest tisuća ljudi.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila oko 100 granata na južnokorejski otok Yoenpyeong, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, i na kojem živi oko 1.600 stanovnika. Tom prilikom dva su južnokorejska vojnika poginula, a 13 ih je ranjeno. Nakon toga je Južna Koreja uzvratila vatru i ispalila 80 granata. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene