Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ledolomci ne pomažu

Putnike s ledom okovanog broda kod Antarktike evakuirat će helikopterima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da ledolomci ne mogu doći do ledom okovanog ruskog broda 'Akademik Šokalski' kod Antarktike, putnici će morati biti evakuirani helikopterima.

Većina putnika s ruskoga broda Akademik Šokalski, od Božića zarobljenog u antarktičkom ledu bit će evakuirana kineskim helikopterom, izvijestilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Slika nije dostupna Akademik Šokalski Zarobljeni na Antarktici: Ako ledolomac ne uspije, u spas stiže helikopter

'Odlučili smo evakuirati 52 putnika i četiri člana posade helikopterom s kineskog broda Snježni zmaj, ukoliko meteorološke prilike to budu dopustile', stoji u priopćenju ministarstva. Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, znanstvenici, turisti i posada.

Australske vlasti ranije su izvijestile kako je tijekom dana u pomoć putnicima ruskoga broda krenuo australski ledolomac Aurora Australis, no morao se zaustaviti na pola puta zbog loših vremenskih uvjeta.

Ruski brod ostaje okovan u ledu kod Antarktike, ledolomci nisu dovoljno jaki

Ruski brod Akademik Šokalski od utorka je zarobljen u ledu, na lokaciji Commonwealth Bay 185 km od francuske baze Dumont D'Urville stotinjak nautičkih milja istočno od francuske znanstvene baze Dumont d'Urville na Antarktici.

Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su prije morala odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda. U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene