Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obećana objava kompletne dokumentacije o ubojstvu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine odgođena je u četvrtak zbog kontinuiranih bojazni da pojedine informacije ipak moraju biti zaštićene.


Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju objavila je oko 2.800 dokumenata, otprilike 300 manje no što ih ukupno ima. Američki predsjednik Donald Trump kazao je prošle subote da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ubojstvo, uz obrazloženje da javnost zaslužuje transparentnost.

Vezani članci Američki izbori 2020 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah nakon izbora Predsjednik SAD-a Donald Trump Trump nakon napisa da duguje za porez: "Platio sam milijune dolara, imao sam pravo na olakšicu"

U četvrtak je prihvatio zahtjev da se javnosti ipak uskrati dio materijala, od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA-e, kazali su u telekonferenciji visoki dužnosnici američkog kabineta.

Trump je potpisao memorandum šefovima uprava i agencija u kabinetu, u kojima im poručuje da Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće veći pristup" dokumentaciji "kako bi ljudi konačno mogli biti potpuno informirani o svim aspektima tog ključnog događaja".

Iako je po vlastitim riječima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina su državna tijela upozorila "da određene informacije trebaju i dalje biti nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i dvojbi vezanih za vanjsku politiku".

Američki predsjednik kazao je da u takvoj situaciji nije imao izbora i bio je prisljen prihvatiti izuzeće pojedinih dijelova dokumenata iz objave. Naložio je ipak državnim tijelima da u idućih 180 dana provjere sve izuzete dijelove. Na kraju tog razdoblja zatražit će da se objave sve informacije za koje službena tijela ne budu mogla podnijeti dokaze da ih treba zadržati u tajnosti, stoji u memorandumu. (Hina)