Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši i prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.


Već četiri odbora Europskog parlamenta odbila su ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje.

Članovi odbora odbacili su ACTA-u s 19 glasova, a za taj sporazum glasovalo je 12 zastupnika. Istim omjerom glasova odbijen je i zahtjev Europske komisije da se izjašnjavanje odgodi dok se o tome ne izjasni Europski sud pravde.

Vezani članci Europa ulaže 20% svog budžeta u digitalizaciju Rasprava u Europskom parlamentu vrijedna 672,5 milijardi eura: ''Pred nama je ogromna prilika koju ne smijemo propustiti'' Andrej Plenković Plenković oštro prosvjedovao predsjedniku EP-a zbog incidenta s europarlamentarcima na granici

>> Uvijek će se pronaći način za razmjenu filmova i glazbe

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

>>Pirati predstavili alternativu ACTA-i, SOPA-i, PIPA-i i CISPA-i

Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija je odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.