Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav slovenskog premijera

'Odbijanje ratifikacije bila bi katastrofalna greška'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji u petak počinje službena tridesetodnevna kampanja uoči referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji će se održati 6. lipnja.

Slovenski mediji u srijedu upozoravaju u srijedu da će na rezultat referenduma utjecati ponajprije stupanj uvjerljivosti suprotstavljenih argumenata pristaša i protivnika arbitražnog sporazuma. Vlada premijera Boruta Pahora, iako nije nositelj kampanje, trebala bi biračima iznijeti dodatne argumente zašto smatra da bi odbijanje ratifikacije sporazuma na referendumu štetilo nacionalnim interesima i predstavljalo 'katastrofalnu grešku', kako je to u ponedjeljak u parlamentu ustvrdio premijer Borut Pahor, jer bi negativni rezultat referenduma vladu doveo u vrlo neugodnu poziciju, navode slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Izbori 2024. Dan izbora na Novoj TV Izborni program na Novoj TV od 17 sati, u 19 sati prve procjene izbornih rezultata Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Ljubljansko 'Delo' tvrdi u svom komentaru da 'Pahor riskira na dilemi koja je previše ozbiljna' ako računa da će se slovenski birači preko noći pretvoriti u stručnjake za međunarodno pravo koji će moći prosuditi ima li pravo on kada tvrdi da je arbitražni sporazum odličan i da će arbitraža potvrditi slovenski pristup otvorenom moru ili je u pravu protivnik sporazuma, oporbeni čelnik Janez Janša, koji tvrdi suprotno i vladu zbog arbitražnog sporazuma gotovo optužuje za veleizdaju.

Rezultat je nepredvidljiv

Nesigurnost objavljenih anketa o potpori arbitraži i ranija iskustva s referendumima u Sloveniji pokazuju da je rezultat referenduma o arbitraži vrlo nepredvidiv i ovisan u prvom redu od onoga u što će biračima kazati političari odnosno lideri kojima vjeruju, upozorava komentator 'Dela' Boris Šuligoj. Vodeći slovenski list donosi i izjavu bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana, koji podržava arbitražu i smatra da će referendum potvrditi njegovu ratifikaciju. Kučan je za 'Delo' rekao da bi se vlada morala jače angažirati u predreferendumskoj kampanji, a ne sve prepustiti strankama, jer je ona najodgovornija za uspjeh referenduma te da bi se morala tako i ponašati.

'Vlada se mora u kampanji angažirati, te u prvom redu odvojiti problem arbitraže za rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom od reformi i drugih tema o kojima građani imaju različita mišljenja', rekao je Kučan. Riječ je o tome da mnogi slovenski analitičari smatraju da bi se referendum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma mogao pretvoriti u glasovanje o Pahorovoj vladi koju, prema istraživanjima, ne podupire većina biračkog tijela i to zbog nepopularnih reformi radi izlaska iz gospodarske krize koje je najavila.

Što se tiče vladina reformskog paketa, Kučan je rekao da bi se po njegovu mišljenju Pahorova vlada trebala potruditi da reforme jasno predstavi i tako stekne veće povjerenje građana koji bi onda bili spremni i na odricanja. Ljubljanski 'Dnevnik' tvrdi da se tijekom referendumske kampanje može očekivati ozračje slično onome pred parlamentarne izbore, te da zato nisu sigurne zadnje ankete koje govore da je onih koji su spremni podržati arbitražu više od onih koji će glasovati protiv.

Moguće radikalne promjene javnog mišljenja

'Zadnja anketa "Dela' po kojoj bi za ratifikaciju arbitražnog sporazuma glasovalo 46 posto birača, a 38 posto protiv ne govori mnogo jer se u mjesec dana kampanje javno mišljenje uz odgovarajuće metode može radikalno promijeniti', izjavio je za 'Dnevnik' Nikola Damjanić, kolumnist i vlasnik agencije za ispitivanje javnog mišljenja Ninamedia. On tvrdi da je zbog očekivanog populističkog naglašavanja mogućih 'teritorijalnih gubitaka' koje bi Sloveniji navodno donijela arbitraža u kampanji u prednosti desnica, koja se arbitražnom sporazumu protivi i zahtijeva da se on na referendumu odbije.

'I političkim je laicima jasno da je Pahorova politička sudbina sada sudinski povezana s ishodom referenduma o arbitraži', navodi u 'Dnevniku' Damjanić koji tvrdi da bi se Pahor morao snažnije obratiti biračima koji su još neopredijeljeni ili oklijevaju u odluci hoće li sudjelovati na referendumu, jer je mogući slabiji odaziv birača na referendum potencijalna prednost desnice koja ima discipliniranije biračko tijelo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene