Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je tijekom bdijenja i molitve za poginule učenike i djelatnike osnovne škole u gradu Newtownu u Connecticutu, ocijenio da Amerika nije učinila dovoljno u zaštiti života svoje djece te obećao da će u idućim tjednima poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji.


'Ovo više ne možemo tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti', rekao je Obama. Najavio da će u sljedećim tjednima uz pomoć pravnika, stručnjaka za mentalno zdravlje, roditelja i nastavnika, usmjeriti napore svoga ureda kako bi se spriječile tragedije kao što je ona u Newtownu.

Vezani članci Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Nakon tragedije u Donjoj Bistri: "Da bi se nešto moglo poduzeti, sustav mora imati saznanja da netko ugrožava sebe ili nekog drugog" Ivan Čorkalo Reporter Ivan Čorkalo donosi detalje o strašnoj tragediji u Donjoj Bistri: "Bilo je postupanja Centra za socijalnu skrb, ali..."

'Kakav izbor imamo? Ne možemo prihvatiti događaje poput ovoga kao rutinske', rekao je Obama. Okupljeni na bdijenju i ekumenskoj molitvi u školskoj dvorani, prisutni su plakali kad je Obama čitao imena dvadesetero djece i šestero odraslih koji su poginuli u suludoj pucnjavi u školi Sandy Hook u petak.

'Mi snosimo odgovornost za svako dijete... Naša je prva zadaća i prvi posao briga za našu djecu. Ako to ne učinimo kako treba, ništa nismo učinili kako treba. Sigurno možemo bolje od ovoga', rekao je Obama u prepunoj školskoj dvorani. Kazao je kako je posve svjestan da puke riječi ne mogu dotaći dubine tuge niti izliječiti ranjena srca.

>> Razgovor policajaca za vrijeme pokolja u školi

Obama je govorio i o djelatnicima škole Sandy Hook koji su poginuli u petak. Hvalivši njihovu hrabrost, rekao je kako su oni reagirali 'onako kako se svi mi nadamo da bismo i sami učinili u takvim zastrašujućim okolnostima - s hrabrošću i ljubavlju, dajući živote za zaštitu povjerene djece'.

U petak je 20-godišnji Adam Lanza naoružan provalio u osnovnu školu Sandy Hook u Newtownu i tamo ubio šest žena, te 12 djevojčica i osam dječaka u dobi od šest i sedam godina, nakon čega je počinio samoubojstvo. Policija je u nedjelju potvrdila da je on počinitelj masakra.

Prije nego što je krenuo u svoj sumanuti krvavi pohod ubio je svoju majku u njihovoj kući. U napadu je koristio poluautomatsku pušku iz koje je ispalio 'stotine metaka', rekao je poručnik Paul Vance, glasnogovornik policije u Connecticutu. On je rekao da je policija pronašla i nekoliko spremnika za pušku sa po 30 metaka, dva pištolja i sačmaricu u njegovom automobilu parkiranom pokraj škole. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju