Bivši Mossadov tajni agent postao je vrhunski pisac špijunskih romana.


Miška Ben-David, tajni agenti i top operativac Izraelske tajne službe Mossad, odlučio je svoju 12-godišnju karijeru nastaviti kao - pisac. I to vrlo uspješno.

Vezani članci Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01 VIDEO Gaza napadnuta salvom raketa, srušena dvanaesterokatnica: "Bombe su pale na naš ured. Trčali smo i molili se da se vojska ipak povuče" Rakete iz Gaze prema Izraelu VIDEO I nebo je gorjelo: Ne jenjava nasilje u Gazi i Izraelu, izraelska vojska objavila dramatičnu snimku napada i poručila - "Ovo neće proći bez odgovora!"

U Londonu je predstavio svoju knjigu Duet u Bejrutu, prvu koja je prevedena na engleski jezik. Ta knjiga prva je u nizu serije špijunskih romana koje planira napisati. Na predstavljanju knjige govorio je o svom životu tajnog agenta, koji ga je nadahnuo da piše knjige.

'Moja iskustva su dobro zamaskirana u knjigama. Nisam pisao o stvarnim operacijama, stvarnim ljudima i metodama. No, sve što sam napisao slično je stvarnosti. Od 1000 operacija, 999 ih je prošlo glatko. One koje nisu, dospjele su u medije', rekao je Miška Ben-David.

Bivši Mossadov operativac u središte pozornosti dospio je 1997. tijekom neuspjelog pokušaja ubojstva tadašnjeg Hamasovog vođe Khaleda Meshaala.

>>Egipat: Mossad nam je ubacio morske pse u more

'Predsjednik Mossada Danny Yatom obavijestio je tadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua kako je Jordan uhvatio dvojicu naših operativaca koji su ubrizgali otrov vođi Hamasa. Husein, kralj Jordana, rekao je da ako Meshaal umre, pogubit će i operativce. Kako bi se to izbjeglo, ja sam jordanskoj tajnoj službi dao protuotrov u zamjenu za živote naših operativaca', ispričao je Ben-David što se dogodilo.

'Nakon što sam predao otrov osjećao sam se čudno. Nisam bio uplašen, no bilo je vrlo čudno da tajnog agenta pošalju na sastanak s neprijateljem. To je značilo da ću se izravno otkriti neprijatelju i da moj tajni identitet više neće biti tajan. Osjećaj je bio čudan, no znao sam da to moram učiniti', dodao je Ben-David.

Mossad je službeno odobrio knjigu, no neslužbeno vođe Mossada nikada neće odobriti ništa što njihovi sadašnji ili bivši ljudi pišu o tome, nadodao je.

'Moji kolege u Mossadu pišu mi da im se knjiga sviđa i da sada mogu svojim prijateljima pokazati što oni zapravo rade', završio je Ben-David.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook