Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprobi onemogućen izlazak?

Stranka premijera Medvedeva pobijedila na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svi nezavisni kandidati imali su potporu Jedinstvene Rusije', rekao je analitičar Grigorij Melkonijanc, istaknuvši da je 'pravim kandidatima oporbe bilo onemogućeno sudjelovanje u izborima'.

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija u nedjelju je očekivano pobijedila na lokalnim izborima u Moskvi i u pokrajinama, pošto je liberalnoj oporbi zapravo onemogućeno sudjelovanje, po službenim podacima objavljenim u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela

Stranka Jedinstvena Rusija premijera Dmitrija Medvedeva osvojila je 28 od 45 mjesta u Dumi u Moskvi, priopćilo je lokalno izborno povjerenstvo.

Komunistička partija je dobila 5 mjesta a domoljubna stranka Rodina (Domovina) i Ruska demokratska liberalna stranka (LDPR, ultranacionalistička i populistička) po jedno. Deset mjesta je pripalo nezavisnim kandidatima, po istom izvoru.

'Svi nezavisni kandidati imali su potporu Jedinstvene Rusije', rekao je analitičar Grigorij Melkonijanc, zamjenik predsjednika nevladine organizacije za prava birača Golos, istaknuvši da je 'pravim kandidatima oporbe bilo onemogućeno sudjelovanje u izborima'.

Tako se oporbena novinarka i aktivistkinja za ljudska prava Olga Romanova nije mogla prijaviti kao nezavisni kandidat jer je moskovsko izborno povjerenstvo proglasilo nevažećim 19 posto potpisa za njezinu kandidaturu.

'Samo 'bolesni um' može tako što 'izmisliti i prodati javnosti''

U nedjelju su Rusi izašli na lokalne i na izbore za guvernere pokrajina, pa se tako prvi put glasovalo na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija u ožujku pripojila svom teritoriju.

Po prvim privremenim podacima, kandidati stranke na vlasti pobijedili su u većini pokrajina.

Kandidati Jedinstvene Rusije izabrani su za guvernere u 28 od 30 pokrajina u kojima se u nedjelju glasovalo, objavilo je središnje izborno povjerenstvo.

'Kandidati koje je stranka na vlasti ocijenila opasnima nisu mogli sudjelovati na izborima', ističe gospodarski list Vjedomosti. Postojanje 'stvarne konkurencije' onemogućio je, smatra list, prevelik broj potpisa koje su nezavisni kandidati morali prikupiti - od 3 do 10 posto, ovisno o pokrajini.

'Kao što se i očekivalo, prvi rezultati izbora za guvernere pokrajina ne iznenađuju. Sadašnji guverneri su odnijeli uvjerljivu pobjedu', zaključuje dnevnik Nezavisimaja gazeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene