Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Džihadisti, poezija, ljubavna pisma... O, da. Moguće je.


'Stvarno sam bio sretan s tobom i nadam se da ćemo se uskoro sresti u raju, ljubavi moja... Što god da se dogodi, nemoj biti tužna.'

Ovo romantično pismo, na kojem su bili tragovi krvi, pronađeno je u džepu islamskog militanta iz Čečenije koji se borio u Siriji. Poginuo je u provinciji Alepo prošle godine, no njegova priča, njegovo pismo, tek je sada postalo viralno na društvenim mrežama Islamske države (IS), piše Guardian.

Oko 1700 Čečena otišlo je boriti se za IS. Pjesme i pisma, poput ovog pronađenog u Alepu, pokazuju kako se osobne priče džihadista prepričavaju i šire dalje. Na prvi pogled, teško je zamisliti da ljubavna pisma i poezija mogu imati išta zajedničko s brutalnim džihadistima koji nevinim ljudima bez imalo milosti 'skidaju' glave.

No, ipak ima nešto u džihadizmu i tradiciji pisanja pjesama, a osim toga, književni kritičari Robyn Creswell i Bernard Haykel objavili su ovog tjedna u New Yorkeru kako je 'kultura džihadizma u stvari kultura romantike'. Džiahdizam obećava svojim sljedbenicima avanturu i nagradu koja je bliska srednjovjekovnom poimanju junaštva i viteštva.

Vezani članci Ilustracija "Moj sine, moj Grga... šapnuo si mi u snu": Objavljujemo potresno pismo Mirele Čavajde Perković i Mustač u Njemačkoj su osuđeni na doživotni zatvor (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Generali mole Milanovića da pomiluje Perkovića i Mustača. Jedan general povukao potpis

NEPRIJATELJI SE UJEDINILI 'Idućih dana svijet će biti iznenađen onim što pripremamo'

I Osama bin Laden pisao je pjesme za širu publiku te ljubavna pisma svojim suprugama.
'Moje srce ispunjavaš ljubavlju i prekrasnim uspomenama', napisao je Osama u pismu jednoj od supruga čiji je sadržaj nedavno objavljen.

Ljubavno pismo koje sada cirkulira na internetu puno je drame - noć je, on je na prvoj crti, neprijatelj se približava. Volio bi da on i njegova supruga postanu besmrtni u isto vrijeme, no zna da je to nemoguće pa piše:

'Proći će neko vrijeme prije nego što se sretnemo, i ako budeš mogla pročitati moje pismo, znaj - potpuno sam zadovoljan s tobom, bila si najdivnija žena na svijetu.'
Zabrinut je za situaciju kod kuće pa je napisao da se nada da peć radi i da joj nije hladno. Ako joj bude ustrebalo novaca, kaže joj da proda njegove stvari.

'Što god da se dogodi, nemoj biti tužna', piše džihadist.

Autentičnost ovih pisama koja su 'pronađena' nakon borbi teško je potvrditi. Mnoga od njih, poput ovog iz Alepa, anonimna su.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju