Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka vlada objavila je u ponedjeljak pitanje koje namjerava postaviti građanima na referendumu u nedjelju, kojim će oni odlučiti hoće li prihvatiti zahtjeve međunarodnih vjerovnika kako bi dobili novu financijsku pomoć i izbjegli stečaj.


Na referendumu će biti postavljeno jednostavno pitanje: "Treba li prijedlog koji su iznijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na euroskupini 25. lipnja 2015., a koji se sastoji od dva dijela, koji zajedno čine njihov sveobuhvatni prijedlog, biti prihvaćen?"

Vezani članci Slika nije dostupna PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice Slika nije dostupna NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura

Kao prva opcija nudi se odgovor "Ne" ispod kojeg je "Da".

Grčka ljevičarska vlada, koja je odbacila taj prijedlog, jer je u suprotnosti s njezinim predizbornim obećanjima, pozvala je Grke da glasuju protiv.

ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu'

Tvrdi da će to osnažiti njezinu poziciju u pregovorima s vjerovnicima, ali čelnici eurozone, uključujući predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, predsjednika euroskupine Jeroena Dijsselbloema, njemačku kancelarku Angelu Merkel i talijanskog premijera Mattea Renzija, jasno su u ponedjeljak upozorili da će odbijanje tog prijedloga smatrati odbijanjem članstva u eurozoni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook