Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčka kriza

NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je došla na rub katastrofe kad su pregovori između Grka i njihovih vjerovnika krajem prošlog tjedna skoro propali, izjavio je u petak za grčki list Kathimerini predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Nakon 17 sati pregovora dvije su strane u ponedjeljak ujutro postigle dogovor i spriječile financijski kolaps Grčke i njen izlazak iz eurozone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu Slika nije dostupna Financijski kolaps samo odgovđen IMA SVEGA 48 SATI Tsipras mora nagovoriti parlament na reforme

Tusk kaže da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Tsipras prepirali oko toga koliko novca iz grčkog privatizacijskog fonda treba biti izdvojeno za investicije.

"Tijekom pregovora, oko 7 ujutro, kad su Tsipras i Merkel zatražili stanku, imao sam osjećaj da smo vrlo blizu toga da pregovori propadnu", izjavio je Tusk grčkom listu.

GRČKA ISPUNILA UVJETE Počinju pregovori o programu pomoći

"Tada je razlika među njihovim prijedlozima iznosila 2,5 milijarda eura", rekao je on i dodao: "U tom sam im trenutku rekao da bih da su pregovori završili bez rezultata ja bio spreman objaviti da je Europa došla na rub katastrofe radi 2,5 milijardi eura".

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su u ponedjeljak dogovor koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme. Dogovor još moraju potvrditi parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

"Najvažnije u pregovorima je bilo kako pomoći Grčkoj. Međutim morali smo razgovarati i o srednjoročnim i kratkoročnim posljedicama 'Grexita' (izlaska Grčke iz eurozone)", naglasio je Tusk.

"To je bilo nužno rješenje kako bi se izbjegao kaos ali to je tek prvi korak", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene