Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potop burze

PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedostatak papirnatog novca Grke je prisilio na okretanje karticama. Njihov je promet udvostručen.

Atenska burza je sada u crvenom. Prvi radni dan nakon pet tjedana pauze završio je padom većim od 16 posto. Ipak je to bolje od katastrofalnog početka trgovanja i potonuća glavnog burzovnog indeksa za gotovo 25 posto. Dionice četiriju najvećih grčkih banaka bile su među najgorima. Prije nego što je zabranjena njihova daljnja prodaja, oslabile su za oko 30 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dramatičnog vikenda ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu' Slika nije dostupna Pritisak sa svih strana Hoće li Grčka zatvoriti vrata banaka građanima?

'Prisutna je panika. Tržište nije likvidno, što neki trgovci pokušavaju riješiti rasprodajom dionica. Pokušavaju zatvoriti neke tržišne margine, no to je zaista teško u uvjetima kada nema kupaca, a njih nema jer je grčka ekonomija teško pogođena kontrolom kapitala i zatvorenim bankama. Ishod nije jasan', kaže financijski analitičar Evangelos Sioutis.

Grčki premijer dobio potporu parlamenta za drugi paket reformi

Posljednji radni dan na Atenskoj burzi bio je 26. lipnja, prije uvođenja kontrole kapitala i ograničenja iznosa za podizanje na bankomatima i u bankama. Nedostatak papirnatog novca Grke je prisilio na okretanje karticama. Njihov je promet udvostručen. Time je ostvaren i velik napredak u borbi s izbjegavanjem plaćanja poreza. Procjenjuje se da će plaćanje karticama praznoj grčkoj blagajni donijeti dodatnih 5 milijardi eura prihoda.

Zato novac i dalje odlazi iz Grčke. Više od 10 tisuća tvrtki i oko 60 tisuća građana otvorilo je račune u bankama najsiromašnije članice Europske unije - Bugarske. U međuvremenu nastavljaju se pregovori Atene i vjerovnika oko novog paketa pomoći Grčkoj od oko 86 milijardi eura. Cilj je postići dogovor do dvadesetog kolovoza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene