Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo objašnjenja!

Tko je 'Velika trojka' koja povlači konce svjetskog gospodarstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Independent.co.uk sažeto je objasnio termin 'Trojke', koji je ovih dana često zastupljen u medijima.

Trojka je naziv koji je nastao u poslovnom žargonu, a s vremenom je prešao i u društvenu sferu, a označava tri glavne međunarodne organizacije koje su među ostalim bile posudile novac Grčkoj kako bi je izvukle iz financijskog kolapsa.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Slika nije dostupna Manjka im demokratski legitimitet Bliži li se kraj Trojke?

Ovih dana kada je grčka kriza na vrhuncu, a ekonomski stručnjaci diljem svijeta nagađaju o tome hoće li Grčka ostati u eurozoni, termin 'Trojke' ima zavidno mjesto u medijskom prostoru.

Koje organizacije čine Trojku?

Europska komisija predstavlja Europsku uniju i 19 zemalja članica koje su u eurozoni, to jest koriste euro kao službenu valutu. Europska komisija je izvršno tijelo Europske unije, i obavlja svakodnevne poslove provođenja politike EU kao i korištenja novaca kojim EU raspolaže. Njemačka je najveća europska ekonomija pa je prema tome imala značajnu ulogu u konačnoj odluci o izvlačenju Grčke iz dugova.

GRČKA SE SAMA PREZADUŽILA 'Euro će preživjeti - s njom ili bez nje'

Tko još čini Veliku trojku?

Drugo tijelo je Međunarodni monetarni fond (MMF). Osnovan je krajem Drugog svjetskog rata kako bi regulirao međunarodnu trgovinu i razmjenu. Od tada je često posuđivao novac zemljama koje bi se našle u financijskim problemima, poput Meksika u 80-ima ili Argentine 2001. godine.

MMF ima kapacitet za takve posudbe težak 750 milijardi eura, a posuđivanje novaca od MMF-a znači pridržavanje strogim pravilima koji će osigurati da se novac na vrijeme vrati (što je trebao biti slučaj i s Grčkom).

EU ODLUČILA Neće pregovarati s Grčkom dok se ne održi referendum

I treće tijelo je...

Europska središnja banka također čini ovu 'Trojku', a osnovana je kako bi se suočavala s inflacijom, no danas je zbog otkupljivanja grčkih obveznica 2010. godine podložna svim promjenama eura.

Zašto Grčka uopće duguje toliko novac Trojci?

Zadnji put kada je Grčka bila na financisjkom rubu bilo je 2010. godine, jer je mnogim bankama izvan svoje zemlje dugovala novac. Tada je uskočila upravo 'Velika trojka'.

Naime, da Grčka nije uspjela otplatiti te dugove povukla bi sa sobom i banke u mnogim financijski osjetljivim zemljama, što bi uzrokovalo šok u primjerice Španjolskoj, Irskoj i Portugalu.

Tsipras poručuje Grcima i poziva: Ucjenjuju nas, recite 'ne' na referendumu

Podsjećamo, Grčka je u utorak morala isplatiti ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi eura što nije učinila. S obzirom na to da je premijer Aleksis Tsipras sazvao referendum za nedjelju, koji građane te zemlje pita žele li ili ne pristati na nove mjere štednje, europski čelnici i čelnici Trojke najavili su da će čekati rezultate kako bi znali s čime će sjesti za stol u eventualnim novim pregovorima.

Vođe eurozone nastoje pokazati kako EU 'nije samo ekonomski eksperiment nego politička zajednica'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene