Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčka kriza

Tsipras poručuje Grcima i poziva: Ucjenjuju nas, recite 'ne' na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u srijedu Grke da odbiju sporazum o mjerama štednje u zamjenu za nove zajmove, te time dodatno umanjio izglede za popravljanje odnosa s partnerima u Europskoj uniji prije nedjeljnjeg referenduma koji bi mogao odlučiti o grčkoj budućnosti u Europi.

Manje od 24 sata nakon što je napisao pomirbeno pismo vjerovnicima tražeći novi zajam, Tsipras je opet zauzeo borbeni stav u televizijskom obraćanju. Grčku se "ucjenjuje", kazao je on demantirajući priče da bi mogao odgoditi referendum, opozvati ga ili pozvati Grke da glasaju "za".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovora nema BITKA ZA GRČKU Juncker ratoboran, Merkel oprezna, a euroskupina traži reforme u 3 dana Slika nije dostupna Narod rekao 'ne', a parlament 'da' Euforija se u Grčkoj istopila pred sve izglednijom štednjom

"Glas protiv je odlučan korak prema boljem sporazumu koji namjeravamo potpisati odmah nakon rezultata referenduma u nedjelju", rekao je Tsipras odbacivši opetovana upozorenja europskih partnera da će referendum u stvari biti glasovanje o tome hoće li Grčka ostati u eurozoni ili će vratiti drahmu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uzvratio je objavom na Twitteru: "Europa želi pomoći Grčkoj, ali ne može pomoći nekome tko to ne želi. Pričekajmo rezultate grčkog referenduma."

GRČKA SE SAMA PREZADUŽILA 'Euro će preživjeti - s njom ili bez nje'

Ministri financija eurozone održali su jednosatnu telefonsku konferenciju u srijedu kako bi razmotrili ponudu Tsiprasa od noći ranije, ali su bili odlučni u tome da neće biti daljnjih razgovora sve dok se ne održi referendum.

"Vratit ćemo se na vaš zahtjev za pružanjem potpore financijske stabilnosti Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) tek nakon referenduma i na temelju njegova ishoda", napisao je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem u pismu Tsiprasu.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde rekla je u intervjuu za Reuters da će ona htjeti vidjeti reforme prije otvaranja razgovora o bilo kakvom novom paketu pomoći.

U svom pismu upućenom vjerovnicima, koje je Reuters dobio na uvid, Tsipras je pristao na većinu njihovih zahtjeva i zatražio je novi zajam od 29 milijardi eura za pokrivanje dugova u iduće dvije godine.

Međutim, čak i ako se pregovori nastave nakon referenduma, Njemačka i druge zemlje jasno su rekle da će bilo kakvi razgovori o novom programu pomoći morati početi od nule i s drukčijim uvjetima.

"Ova vlada nije učinila ništa otkako je došla na vlast", rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u Bundestagu optuživši Atenu da nije ispunjavala svoje obveze. "Ne možete očekivati od nas da razgovaramo s njima u ovakvoj situaciji", kazao je.

Francuski ministar financija Michel Sapin, jedan od najjačih simpatizera Grčke u eurozoni, rekao je za radio RTL da je "cilj postići dogovor prije referenduma ako je moguće... ali je to užasno komplicirano".

Lagarde je odbila govoriti o tome smatra li Ciprasa pouzdanim partnerom, ali je rekla da MMF želi vidjeti dokaze reformi prije razgovora o mogućem novom programu pomoći.

Grčka je ovoga tjedna zatvorila svoje banke i uvela kontrole prometa kapitala te ograničila iznos novca koji se može podići na bankomatima kako bi spriječila da građani isprazne banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene