Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježava se svjetski dan hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta obilježava se svjetski dan hrane. Cilj je podići svijest o siromaštvu i gladi. Globalna financijska kriza koja trese bogati zapad uzrokuje novi rast cijena hrane. Ugrožena je egzistencija stotina milijuna siromašnih.

Kibera je sirotinjsko predgrađe kenijskog glavnog grada Nairobija. Ruševne straćare dom su za oko milijun ljudi. Za propast banaka i slom burzi većina vjerojatno nije čula. Glavni problem im je svakodnevno preživljavanje.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na opskrbu hranom? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

Poskupljenje hrane nije problem samo najsiromašnijeg kontinenta Afrike. Na rubu egzistencije je i sve više ljudi i na drugom kraju svijeta.

Glavni razlog poskupljenja hrane posljednjih nekoliko godina su rast cijena energenata i klimatske promjene. Siromaštvo pogađa sve veći broj ljudi. Samo ove godine broj onih koji nemaju dovoljno hrane povećao se za oko 75 milijuna. Procjenjuje se da u svijetu gladuje više od 900 milijuna ljudi.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene