Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Obama pobijedio na predizborima u Wyomingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator Barack Obama porazio je jučer Hillary Clinton na demokratskim predizborima u američkoj saveznoj državi Wyoming, osvojivši gotovo dvije trećine glasova birača koji su se odazvali u rekordnom broju.

Nakon 100 posto prebrojanih glasova Obama je osvojio 61 posto, a Clinton 38 posto glasova u Wyomingu, planinskoj državi na američkom zapadu s nešto više od pola milijuna stanovnika, i dvostruko više registriranih republikanaca od demokrata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama pobjedio Hillary za sedam glasova Slika nije dostupna Hillary je u rodu s Angelinom, Obama s Pittom i Bushom

Predizborima se odazvalo 8.690 birača, dok ih je u prethodnom ciklusu 2004. godine glasovalo 675.

David Plouffe, menadžer Obamine kampanje, nazvao je Wyoming "vrlo važnom pobjedom" za kampanju, ističući da je suparnički stožer Hillary Clinton u državi vodio "vrlo furioznu kampanju".

Plouffe je naglasio kako se radi o Obaminoj 30. pobjedi na predizborima, nakon koje će povećati vodstvo po broju delegata za nacionalnu konvenciju.

U Wyomingu se odlučivalo o samo 12 delegata, od kojih je sedam pripalo Obami a pet Clinton, no u njihovoj "mrtvoj trci" svaki je delegat važan.

Nakon subote Obama je u vodstvu s 1527 prema 1428 delegata za Clinton, no oboje su daleko od 2.025 koliko ih treba za predsjedničku nominaciju na konvenciji.

Predizbori u Wyomingu, održani po modelu 'caucusa' - biračkih skupova s javnim glasovanjem i raspravom o programima kandidatima - potvrdili su nadmoć Obame kod takvog tipa izjašnjavanja. Obama je do sada osvojio 13 'caucusa', a Clinton samo tri.

Do kraja procesa demokratskih predizbora preostalo je još glasovanje u devet saveznih država, od kojih ni jedno neće biti po modelu 'caucusa'.

Idućeg utorka glasuju demokrati u državi Mississippi, gdje je po anketama u prednosti Obama.

S nastavkom izjednačene utrke, zaoštrava se retorika dvaju tabora. Nakon što su u petak vodili rat oko izjave Obamine savjetnice Samanthe Power da je Clinton "čudovište", zbog čega je Power podnijela ostavku, u subotu su vodili rat oko rata u Iraku.

Iz stožera Hillary Clinton novinarima je upućena e-mail bilješka pod naslovom "Obamin plan za Irak: Puste riječi" u kojoj se sugerira da on ustvari nema plan za povlačenje američkih snaga iz Iraka, iako mu je to jedna od središnjih točaka kampanje.

Obamin stožer je odgovorio e-mailom u kojem se suparnici pripisuje cinizam, neulijevanje povjerenja i spremnost na sve da dobije nominaciju.

Bivši predsjednik Bill Clinton istodobno je na skupu u Mississippiju rekao da bi njegova supruga i Obama bili "gotovo nezaustavljivi" kad bi se za Bijelu kuću natjecali zajedno, kao predsjednički i potpredsjednički kandidat.

Po njegovim riječima, Obama bi osvojio "urbana područja i bogatije birače" a Hillary Clinton "tradicionalna ruralna područja", a ako se te stvari spoje bili bi "gotovo nezaustavljiva snaga".

Na traženje novinara da komentira tu ponudu, Obama je odgovorio da on "ne vodi kampanju za potpredsjednika, već za predsjednika", da je osvojio dvostruko više država od Clinton, dobio više glasova ukupno te da vodi po broju delegata za konvenciju.

Anketa tjednika Newsweek objavljena u subotu, pokazala je da na nacionalnoj razini Obama i Clinton vode "mrtvu trku" s 45 posto glasova za Obamu i 44 posto za Clinton.

Obama i dalje vodi među crncima, muškarcima, glasačima ispod 40 godina i fakultetski obrazovanima. Clinton ima većinu kod bijelaca, žena, glasača starijih od 60 godina i onih sa srednjoškolskim ili nižim obrazovanjem.

Podjela među demokratima mogla bi koristiti republikanskom predsjedničkom kandidatu Johnu McCainu, jer mnogi od ispitanih kažu da će glasovati za McCaina ako njihov favorit za demokratskog kandidata ne bude nominiran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene