Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Obama u tijesnom vodstvu pred Romneyem uoči prve debate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči njihove prve predizborne debate predsjednik SAD-a Barack Obama uživa veću ili jednaku potporu birača spram Mitta Romneya u svim glavnim pitanjima no izborna utrka ostaje neizvjesna, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje javnog mnijenja lista The Washington Post i TV mreže ABC.

Posljednje istraživanje ukazalo je na sve veći nesrazmjer između potpora na nacionalnoj razini i onih koji kandidati uživaju u presudnim državama za izbore, u kojima vode i najintenzivnije kampanje.

Na razini SAD-a se potpora kandidatima nije promijenila od početaka rujna te 49 posto birača kaže da bi danas glasovalo za Obamu a 47 posto za Romneya. Među registriranim biračima Obama vodi mršavih pet posto, što je gotovo istovjetno prednosti koju je uživao po istraživanjima od prije dva tjedna, navodi Post.

U državama koje nisu tradicionalno čvrsto opredijeljene za demokrate ili republikance, Obama, međutim, uživa potporu 52 posto onih koji će vjerojatno izaći na izbore a Romney 41 posto.

Obama i Romney svoje su napore posebno usredotočili na te države i manje predvidljive mlađe birače, koji su se pokazali ključnima za Obamin izbor prije četiri godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon konvencije Obama održava prednost pred Romneyem Slika nije dostupna Pretekao predsjednika Romney prikupio 35 milijuna dolara donacija više od Obame

>> Obama ili Romney? Još samo šest tjedana do konačne odluke!

Romney u izravno sučeljavanje s Obamom u srijedu u Denveru tako ulazi pod pritiskom da napravi preokret u svojoj kampanji jer ne dobija dostatnu potporu u državama koje se smatraju ključnim za njegove izborne izglede, posebice u Floridi i Ohiju.

Birači uvelike očekuje da će sadašnji predsjednik pobijediti u izravnom sučeljavanju, no nova anketa pokazuje kako ima naznaka da se raspoloženje donekle promijenilo u korist Romneya.

Sada tijesna većina birača Romneyevo bogatstvo ipak vidi kao pozitivnu činjenicu, a manje ih se usredotočuje na pitanje ekonomskih nejednakosti i jaz između bogatih i siromašnih. Također je došlo i do velikog porasta birača koji smatraju da je Romney svoje poreze platio u odgovarajućem iznosu te ih sada tako misli 46 posto u odnosu na 48 posto koji smatraju da je porez morao plaćati po većoj stopi. Ranije ove godine dvije trećine Amerikanaca mislilo je da Romney nije platio dovoljno veliki iznos poreza.

Iako mu je naštetila negativna ocjena o 47 posto Amerikanaca koji ne plaćaju porez i smatraju se "žrtvama", protuvladina poruka nailazi na snažnu potporu. Više od 70 posto Amerikanaca nije zadovoljno ili je ljuto zbog rada savezne vlade, a 51 posto birača smatra da vladini programi više stvaraju ovisnost među siromašnima nego što im pomažu da stanu na svoje noge. Suprotnog je mišljenja 43 posto ispitanih.

Smanjio se i postotak onih koji smatraju da bi vlada trebala voditi politike usmjerene na smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih no tijesna većina od 52 posto još uvijek podržava te napore.

Obama vodi s dvoznamenkastom prednošću kada je riječ o dopadljvosti ili o tome tko ostavlja dojam prijateljskijeg kandidata, te u povjerenju birača glede društvenih i ženskih pitanja i borbi protiv terorizma. Obama uživa i 10 posto veće povjerenje kada je riječ o rješavanju "neočekivane velike krize".

Obama i Romney uživaju ujednačenije potpore u nekim drugim ključnim pitanjima poput proračunskog deficita, zdravstvene skrbi a posebice u pitanju gospodarstva gdje svatko dobija po 47 posto potpore.

Birači bolje ocjenjuju Obamino poznavanje svjetskih pitanja te 64 posto njih smatra da zna dovoljno o njima, dok samo 51 posto smatra da Romney u međunarodnim pitanjima ima dovoljno znanja da bude učinkovit predsjednik. Anketa WP/ABC provedena je telefonski od 26. do 29. rujna na nacionalnom uzorku od 1.101 ispitanika. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene