Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko ima veće šanse?

Obama ili Romney? Još samo šest tjedana do konačne odluke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci odbrojavaju dane do prve debate predsjedničkih kandidata. Pritisak je na Mittu Romneyu koji se sučeljava s odličnim govornikom Barackom Obamom. Donosimo vam najznačajnije karakteristike oba kandidata!

Barack Obama ili Mitt Romney - za manje od 6 tjedana Amerikanci će odlučiti tko će ih voditi sljedeće četiri godine. Prema posljednjim istraživanjima u vodstvu je demokrat Obama.

Pročitajte i ovo Što svi žele - 1 Jasni zahtjevi Pravi je trenutak za obećanja: Evo koje želje najveći sindikati žele da im ispuni nova vlast Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..."

Među ostalim, osvaja Kaliforniju koja nosi najveći broj glasova. Naklonjeniji su mu Afroamerikanci, Latinoamerikanci, žene i mladi. Romney pokušava oživjeti kampanju. Republikanac bi sigurno trebao osvojiti Teksas- tradicionalno uporište svoje stranke. Njemu je naklonjenije bjelačko stanovništvo.

Najbolja prilika za vodstvo su države u kojima su birači nekada za jedne, nekada za druge. Jedna od njih je Florida koji nosi velik broj glasova. Ukupno ih je za pobjedu potrebno 270. Romney je u ovom trenutku daleko od toga. Za pad popularnosti dijelom je sam kriv jer niže gaf za gafom. Uvrijedio je američke saveznike Britance, potom Palestince i na kraju same Amerikance. 50 posto njih optužilo je da Obamu podupiru jer žive na državnim jaslama.

>> Mitt Romney ima problema s vlastitom strankom

Romney je Obamu žestoko napadao zbog sporog gospodarskog oporavka. Obama obećava milijun radnih mjesta, Romney čak 12 milijuna, aktualni predsjednik podupire pravo na pobačaj, Romney ne. Obama pokušava uvesti veći porez bogatašima, a i sam bogat Romney bi smanjenje. Za sada Obama je Amerikancima dopadljiviji.

U predsjedničkim kampanjama vrlo su važne i potencijalne prve dame. Zaposlene žene lakše se poistovjećuju s aktualnom Michele Obamom. Prije ulaska u Bijelu kuću ona je radila kao odvjetnica. Obame su u braku 20 godina i imaju dvije kćeri. Romneyevi imaju petoricu sinova i 16 unučadi. Anne Romney nikada nije radila. Posljednjih godina borila se s rakom dojke i ima multiplu sklerozu. Ona i Mitt u braku su više od 40 godina.

Aduti koji će biti bačeni u posljednjim danima kampanje odlučit će o sljedećem, 45. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene