Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni militveni doručak

Obama pozvao na vjersku toleranciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, pred više tisuća dužnosnika vlade i Kongresa, vjerskih velikodostojnika, parlamentaraca, poslovnih i kulturnih uglednika iz cijelog svijeta, pozvao na toleranciju među religijama, ističući da se ni jedna religija ne temelji na mržnji, niti prašta ubojstvo nevinih.

Hrvatsko izaslanstvo na Nacionalnom molitvenom doručku u washingtonskom hotelu Hilton vodio je Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za Međuparlamentarnu suradnju, a u njemu su bili i saborski zastupnici Frano Matušić i Ivo Josipović, te predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Budimir Lončar. Rekavši kako je vjera kroz povijest prečesto korištena za podjele, kao izgovor za predrasude, netoleranciju i progon drugih vjerskih skupina, Obama je naglasio da unatoč razlikama u vjerama i religijskim tekstovima 'ne postoji religija kojoj je središnji nauk mržnja' i 'nema Boga koji prašta oduzimanje života nevinom ljudskom biću'.

Pročitajte i ovo Uskrsno slavlje Poruka s oltara Blagdan optimizma: ''Uskrsnuće se događa kad je ljubav jača od mržnje, a oprost od osvete'' Mate Uzinić Borba protiv pedofilije Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista''

Bez obzira na razlike, postoji jedan zakon koji povezuje sve velike religije, kazao je Obama, citirajući izreke o 'ljubavi za bližnjega' od Isusa Krista, židovske Tore, islama, budizma, hinduizma i sljedbenika Konfucija. 'Postoji Zlatno pravilo - poziv da volimo jedni druge, da razumijemo jedni druge, da se odnosimo dostojno i s poštovanjem prema onima s kojima dijelimo kratak trenutak na ovoj Zemlji', poručio je Obama. Govoreći o razlikama u religijama i o onom što ih povezuje, Obama je u istu ravan s vjernicima stavio i one koji 'ne vjeruju' i 'humaniste', što je neuobičajeno za Nacionalni molitveni doručak, koji je kao tradiciju uveo predsjednik Dwight Eisenhower 1953.

Obama je govorio i o svom osobnom iskustvu vjere, o odrastanju uz djeda i baku koji nisu bili praktični vjernici, i majku koja je bila skeptična prema organiziranoj religiji, te o ocu muslimanu koji je kasnije postao ateist. Kazao je da se kršćanskoj vjeri priklonio radeći kao socijalni radnik u siromašnim predgrađima južnog Chicaga nakon fakulteta, te da je ona od tada postala važan dio njegovog života. Pozivajući sve na 'zajedničku molitvu i zajednički rad u danima i mjesecima koji slijede', Obama je citirao Sv. Augustina: 'Moli kao da sve zavisi od Boga. Radi kao da sve zavisi od tebe'.

Voditelj hrvatskog izaslanstva Milorad Pupovac, izjavio je da je ovogodišnji Nacionalni molitveni doručak bio 'posebno iskustvo', najviše zbog snažne poruke o međuvjerskoj toleranciji predsjednika Obame. 'Citirajući različita mjesta iz velikih religija svijeta našao je zajednički nazivnik, a to je da ni u ishodištima tih religija, niti u njihovim porukama i molitvama nećete naći povoda za mržnju,...bez obzira na njihove razlike', rekao je Pupovac.

'Za nas koji živimo u višereligijskom dijelu svijeta, nakon tragičnih ratova, to je sasvim sigurno vrlo, vrlo snažna poruka', naglasio je Pupovac. Hrvatsko izaslanstvo je tijekom boravka u Washingtonu imalo i više susreta sa zastupnicima Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa. Na Nacionalnom molitvenom doručku bili su i potpredsjednik SAD Joe Biden, čelnici Kongresa i Senata, te bivši britanski premijer Tony Blair, koji je u svom govoru kazao Obami da će mu idućih godina trebati oslonac u vjeri. 'Ako ikada bude iskušana, vjerujem da će vjera održati vas i vašu obitelj. Oko javnosti nije uvijek najugodnije', rekao je Blair, koji je zbog rata u Iraku bio izgubio povjerenje britanske javnosti i 2007., na polovici trećeg premijerskog mandata napustio dužnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene