Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je na svečanosti u Bijeloj kući službeno imenovao Leona Panettu za sljedećeg ministra obrane, a generala Davida Petraeusa za direktora Središnje obavještajne agencije (CIA).


Objavljujući ključne promjene u svom timu za nacionalnu sigurnost, Obama je rekao da taj izbor nudi 'kontinuitet i jedinstvo napora koje ovaj trenutak u povijesti zahtijeva', dok njegova administracija vodi dva rata, u Afganistanu i Iraku, i bori se na trećem ratištu u Libiji. 'S obzirom na ključno razdoblje u koje ulazimo, osjećao sam da je apsolutno kritično postaviti ovaj tim, tako da možemo ostati usredotočeni na našu misiju, održati zamah i očuvati naš narod sigurnim. To su čelnici koje sam izabrao kako bi nas pomogli voditi kroz teške dane pred nama', kazao je Obama na kratkoj svečanosti u Bijeloj kući, uz izravni TV prijenos.

Obama je također imenovao generala Johna Allena da naslijedi Petraeusa kao zapovjednika međunarodnih i američkih snaga u Afganistanu, te Ryana Crockera da postane sljedeći veleposlanik SAD-a u Afganistanu. Obama je pozvao Senat da 'čim je prije moguće' potvrdi sva četiri novoimenovana dužnosnika. Preustroj Obaminog tima za nacionalnu sigurnost predstavlja više kontinuitet nego promjenu, ali donosi izazove za novoimenovane čelnike Pentagona i CIA-e, ocjenjuju američki mediji.

Petraeus je često bio u sukobu s CIA-om oko procjena rata u Afganistanu, a Panetta se suočava sa zadaćom upravljanja s tri sukoba - Afganistanom, Irakom i Libijom, dok bi istodobno trebao ograničiti potrošnju Pentagona u okviru dugoročnog plana smanjivanja nacionalnog deficita. Uz četiri novoimenovana dužnosnika na postolju u Bijeloj kući bili su i ministar obrane Robert Gates, koji 30. lipnja odlazi u mirovinu, potpredsjednik Joe Biden, savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon i državna tajnica Hillary Clinton.

Obama je kazao da će general Petraeus (58) skinuti vojnu odoru nakon gotovo četiri desetljeća vojne karijere koju je započeo kao kadet na akademiji West Point. General koji je provodio strategiju jačanja američkih snaga u Iraku i potom u Afganistanu, planira napustiti vojnu službu prije preuzimanja CIA-e u rujnu.

Za Leona Panettu (73) preuzimanje kormila u Pentagonu predstavlja svojevrsni povratak kući. Svoju četiri desetljeća dugu karijeru javnog službenika započeo je kao vojnoobavještajni časnik prije nego što je postao kongresnik, direktor Ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće, zatim predstojnik ureda predsjednika Billa Clintona, te u veljači 2009. 19. direktor CIA-e. (Hina)

Vezani članci Veliki ekonomski gubitak, ilustracija Njemački ministar na udaru kritika zbog nestašice cjepiva: ''Potrajat će još najmanje deset teških tjedana'' Svi Bidenovi ljudi - 1 Svi predsjednikovi ljudi! Njima Joe Biden najviše vjeruje, u vladi nikad više žena: "To je simbolika, time se ne rješavaju problemi koji muče SAD"