Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lavrov u posjetu SAD-u

Obama: Imamo izvrsnu priliku 'resetirati' odnose SAD-a i Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako Sjedinjene Države i Rusija imaju 'izvrsnu priliku' da poboljšaju svoje odnose na 'širokom spektru pitanja', od kontrole nuklearnog naoružanja do Bliskog istoka i trgovinskih odnosa dviju zemalja.

'Kao što sam rekao ranije, mislim da imamo izvrsnu priliku 'resetirati' odnose SAD-a i Rusije na cijelom spektru pitanja', rekao je Obama nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Bijeloj kući. Ta su područja, po njegovim riječima, nuklearno oružje i pitanje njegova neširenja, stanje u Afganistanu i Pakistanu, pristup Iranu, pristup Bliskom istoku, kao i trgovinske veze te odgovor na financijsku krizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEJASNI POSTUPCI Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna Slika nije dostupna STARA 300 GODINA Rusija vraća pozlaćenu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, u pomoć pozvan i Interpol

Razgovor s Lavrovom i prethodni sastanak ruskoga ministra s državnom tajnicom Hillary Clinton, priprema su za Obamin srpanjski posjet Rusiji, o kojem su se on i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dogovorili na travanjskom sastanku u Londonu. 'Nadam se da će sastanci koje smo imali dosad i oni koje očekujemo tijekom godine biti na obostranu korist dviju zemalja', rekao je Obama. Lavrov je kazao kako dvije zemlje na 'pragmatičan i poslovan način' rade na ublažavanju međusobnih razlika. Također je rekao da je u tijeku razrada dokumenata o kojima su se Obama i Medvedev dogovorili u Londonu, te da se ona odvija na temelju zajedničkog interesa i međusobnog poštovanja, a neslaganja se nastoje suziti na 'dobrobit dviju zemalja i međunarodne stabilnosti'.

Gruzija neće poremetiti pregovore o kontroli naoružanja

SAD i Rusija nedavno su počeli pregovore o zamjeni Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja - START I iz 1991., koji ove godine istječe. Do posjeta Lavrova Washingtonu dolazi u vrijeme rasta napetosti oko vojnih vježbi NATO-a u Gruziji, kojima se Moskva odlučno protivi, kao i svakom približavanju Gruzije, Ukrajine ili drugih bivših sovjetskih republika Sjevernoatlantskom savezu, u nastojanju da u postsovjetskom prostoru uspostavi zonu primarnog utjecaja Rusije. Lavrov je u srijedu objavio rusko povlačenje sa sastanka Vijeća NATO-Rusija predviđenog za 19. svibnja, prosvjedujući zbog NATO-ovih vježbi u Gruziji i protjerivanja ruskih diplomata iz Bruxellesa, na što je Moskva uzvratila recipročnom mjerom.

Zastarjelo je razmišljanje da zbog neslaganja u jednom području ne bismo trebali raditi na nečem drugom što je od goleme važnosti. Mi tako ne mislimo Hillary Clinton Hillary Clinton i Lavrov ranije su ocijenili kako trenutačno neslaganje dviju zemalja oko Gruzije u kojoj je u tijeku vojna vježba NATO-a, neće poremetiti pregovore o kontroli naoružanja. Na zajedničkoj konferenciji za tisak oboje su s optimizmom govorili o ublažavanju razlika oko pitanja koja su posljednjih godina opterećivala njihove odnose. 'Mi želimo normalizirati odnose i podići ih na višu razinu', kazala je Hillary Clinton.

Lavrov je rekao da je ograničenje nuklearnog naoružanja 'previše važno za Rusiju i za SAD i ostatak svijeta, da bi bilo talac' nesuglasja koje je po njemu prirodno između dviju velikih zemalja. Lavrov je u četvrtak izrazio nadu da će rad Vijeća NATO-Rusija biti obnovljen u dogledno vrijeme.

'Nadamo se da će u bliskoj budućnosti prepreke na putu obnove rada Vijeća NATO-Rusija koje su umjetne, biti u cijelosti prevladane i da će to važno tijelo nastaviti s radom', rekao je Lavrov u Washingtonu. Prethodna, Busheva administracija, nije željela široke pregovore o kontroli naoružanja s Rusijom, a zahlađenju odnosa najviše je pridonio planirani razmještaj američkog sustava za obranu od projektila u Poljskoj i Češkoj.

Obamina je administracija podvrgnula preispitivanju te planove, no neslaganje još nije riješeno, a Lavrov je kazao kako dvije strane raspravljaju o ruskom prijedlogu za suradnju i kompromis oko raketne obrane. Neslaganje i dalje postoji u odnosu prema pitanju iranskoga nuklearnog programa, jer se Moskva protivi sankcijama SAD-a i Europske unije protiv Irana i inzistira na koordiniranju akcija kroz Vijeće sigurnosti UN-a.

Obama i Medvedev na svom prvom susretu u Londonu početkom travnja dogovorili su se o suradnji u vezi s nizom pitanja te pokrenuli pregovore o zamjeni sporazuma START I. Lavrov će nakon Washingtona posjetiti New York gdje će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom, a u ponedjeljak će predsjedati sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom stanju na Bliskom istoku. Rusija u svibnju predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene