Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Problem seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci postaje top tema u SAD-u nakon što je Pentagon objavio da je prošle godine u vojnim snagama porastao broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u odnosu na ranije godine.


Predsjednik Barack Obama je bijesan te i on i Kongres zahtijevaju od Pentagona hitnu akciju, piše New York Times. Izvješće, koje se temelji na povjerljivom upitu upućenom za 108 tisuća aktivnih pripadnika američke vojske, objavljeno je samo dva dana nakon što je jedan časnik, inače angažiran u programu prevencije seksualnog zlostavljanja, uhićen zbog hvatanja jedne žene za grudi na parkingu.

Vezani članci Dijete, ilustracija Jezivi slučaj pedofilije kod susjeda: Tri djevojčice više puta silovane, osuđen ljubavnik njihove majke. Ona je također završila na sudu, razlog je odvratan USS Monterey Drugi put u mjesec dana doplovili preblizu: Američki ratni brod ispalio 30 hitaca prema iranskim plovilima

Predsjednik Obama izrazio je ogorčenje načinom na koji Pentagon nastoji staviti problem pod kontrolu. 'Nemam za to nikakve tolerancije', napisao je Obama u odgovoru na upit o rezultatima izvješća. 'Ako netko bude razotkriven kao seksualni zlostavljač, treba biti procesuiran, maknut sa svojih pozicija, nečasno otpušten i točka', poručio je Obama.

>> Konzervativni političar uhićen zbog sumnje na silovanje mladića

Obama je objavio da je naredio američkom ministru obrane, Chucku Hagelu, da podigne akciju na višu razinu kako bi se prevenirali slučajevi seksualnih zločina i kako bi zlostavljačima bilo jasno da im se 'puše za vratom'.

U zasebnom izvješću objavljenom u utorak, stoji da je vojska prošle godine zabilježila 3.374 slučajeva seksualnog zlostavljanja, dok ih je 2011. godine zabilježeno 3.192. No, pritom se naglašava da mnoge žrtve i dalje ne prijavljuju zločin jer strahuju da njihov slučaj u vojnom sustavu pravosuđa neće proći najpravednije.

U izvješću stoji da je na upit odgovorilo 26 tisuća aktivnih pripadnika američke vojske oba spola. Od te brojke 6,1 posto žena i 1,2 posto muškaraca izjasnilo se da su iskusili neki oblik seksualnog napada u prošloj godini. Pod pojmom seksualnog napada podrazumijeva se sve u rasponu od silovanja do dodirivanja intimnih dijelova tijela.

Iz tih postotaka Pentagon zaključuje da je 12.100 od ukupno 203.000 žena u američkoj vojsci i 13.900 od ukupno milijun i 200 tisuća muškaraca 2012. godine doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja. U 2010. godini zaključak je bio da su 4,4 posto žena i 0,9 posto muškaraca bili žrtve seksualnog zlostavljanja. U Pentagonu posebno ne mogu objasniti velik skok u slučajevima zlostavljanja žena s 4,4 posto na 6,1 posto.

Američki ministar obrane izjavio je da Pentagon izrađuje novi plan prema kojem će zapovjednici morati u svoje programe uključiti problem seksualnog zlostavljanja. 'Ovo što se događa je jednostavno neprihvatljivo. Stavit ćemo problem pod kontrolu', rekao je Chuck Hagel.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju