Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad non-stop u groznim uvjetima

Novinar se zaposlio u tvornici iPhonea u Kini: Izdržao je par dana...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar Shangai Evening Posta na tajnom se zadatku zaposlio u tvornici koja proizvodi iPhone u Kini i ondje izdržao svega nekoliko dana.

U detaljnoj reportaži opisao je svoje iskustvo u Foxconnu, tvornici smještenoj u kineskom gradu Tai Yuanu u kojoj se proizvode dijelovi za računala, telefone, tablete, a novinar je bio zadužen za dio proizvodnje iPhonea, piše ZDNet. Nakon što je dobio posao, morao je na intenzivni sedmodnevni trening. Pokazali su mu gdje će spavati, jesti, te kako da sastavi telefonski uređaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koje su razlike? Biti radnik - nekad i sad! Slika nije dostupna Pritisak zbog veće produktivnosti Njemački radnici na rubu snaga: 'Burnout', kolaps, prijevremena mirovina...

Radio je noćnu smjenu, koja je trebala trajati od ponoći do 6 sati ujutro bez prava na pauzu. Međutim, radno je vrijeme, kako piše, bilo duže. Dom u kojem spavaju radnici opisao je kao 'noćnu moru'. U njemu se osjećao smrad smeća i znoja, a kada je otvorio garderobu iz nje su počeli izlaziti žohari. Posteljina koja se dijeli novim radnicima prljava je i puna pepela, napisao je novinar čije ime nije objavljeno.

>> iPhone 5 nije revolucionaran, ali će oboriti sve prodajne rekorde

>> Kako žive kineski radnici: Kad moraju na toalet u zraku drže ruku dok im ne pronađu zamjenu

'Kada sjedneš, radit ćeš samo ono što ti se kaže', rekao mu je supervizor. Novinar piše da se u prostoriji čuo glasan zvuk mašine i osjetio intenzivan miris plastike. 'Ovo je dio novog iPhonea 5 koji se još ne prodaje, trebao bi biti počašćen što ga imaš priliku proizvesti', rekao mu je supervizor.

Tijekom svake minute na četiri je mjesta morao označiti poleđinu pet iPhonea i vratiti je natrag na traku. 'Nekoliko sati nakon takvog rada počinje me boljeti vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio time što je stajao deset minuta u kutu. Radili smo stalno, od ponoći do šest ujutro. Međutim, ostajali smo duže, jer nitko ne smije stati dok se traka kreće', napisao je novinar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene