Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li oni robovi novog doba?

Kako žive kineski radnici: Kad moraju na toalet u zraku drže ruku dok im ne pronađu zamjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koja je prava cijena vašeg iPhonea, računala, mobitela ili ostalih tehnoloških novotarija?

Oko 150 kineskih radnika u Foxcomu, najvećoj svjetskoj tvornici elektronske opreme, prijetili su samoubojstvom skakanjem s krova tvornice tijekom prosvjeda protiv loših uvjeta rada.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete

Nakon nekoliko dana pregovora, radnici su sišli s krova trokatne tvornice u Wuhanu. Foxconn, koji proizvodi gadgete za Apple, Sony, Nintendo i HP, među mnogim drugima, imao je sumnjivu povijest samoubojstava u svojim tvornicama. Samo 2010. godine s tvornice se bacio 18 osoba, a 14 ih je poginulo.

Nakon toga, Foxconn je postavio mreže za 'hvatanje', na koje bi pali oni koji se požele baciti s neke od zgrada. Širom radnog kampusa je razapeto tri milijuna kvadratnih metara mreže. Osim toga, unajmili su i konzultante da pomognu njegovim radnicima. No, to očito nije sasvim pomoglo.

Posljednji prosvjed počeo je 2. siječnja nakon što su menadžeri odlučili premjestiti 600 radnika na novu proizvodnu liniju, na kojoj se izrađuju kompjuteri Acer, tajvanske kompanije.

Ako mora u toalet, radnik podigne ruku i trpi dok mu ne nađu zamjenu. Ima sat vremena za ručak i još dva mala odmora od po deset minuta. Radi deset sati, možda i više, ovisno od količine posla. 'Na ovu su nas liniju stavili bez ikakvog treninga. Traka se kretala veoma brzo i nakon samo jednog jutra imali smo žuljeve na koži, a ruke su nam bile crne. I tvornica je bila puna prašine. Nitko to nije mogao podnijeti', rekao je jedan od radnika koji je prosvjedovao, piše The Telegraph.

Nekoliko izvještaja iz tvornice Faxconn ukazuje na napredak u odnosu na konkurente, međutim radnici se žale da se kompanija vodi u vojnom stilu te se mnogi zaposleni s tim ne mogu nositi.

U Foxconnovoj matičnoj tvornici u Longhua svaki mjesec otkaz da pet posto radnika, odnosno 24.000 ljudi. Kompanija Focxonn sveukuno zapošljava oko 820.000 osoba.

'Budući da se nismo mogli nositi sa situacijom, počeli smo štrajkati. Ne radi se o novcu, već zato što nismo vidjeli druge mogućnosti. Prvo nam je menadžment poručio da svatko tko želi dati otkaz ima pravo na jednomjesečnu plaću kao kompenzaciju, ali su potom povukli ponudu. Stoga smo otišli na krov i prijetili masovnim samoubojstvom', rekao je jedan radnik.

On je dodao da je Foxcon isprva odbijao pregovarati, ali su s radnicima dobro postupali lokalna policija i vatrogasci
Glasnogovornik ove firme potvrdio je medijima da se odvijao štrajk te da je 'uspješno i mirno riješen nakon razgovora s radnicima, službenicima Foxconna i predstavnicima lokalne vlasti.'

Dodao je da je 45 radnika Foxconna odabralo dati otkaz, a ostali su se vratili na posao. 'Dobrobit naših radnika naš je prioritet i predani smo osiguranju da se sve radnike tretira pravedno', rekao je glasnogovornik.

A kako zapravo žive radnici te kompanije?

U Foxconn Cityju radi 230.000 ljudi. To je pravi mali grad, s kantinamau kojima se može kupiti brza hrane, bankomatima, olimpijskim bazenom. Radnici šetaju, smiju se, puše u hladu drveća, ako se ne odmaraju u spavaonicama, koje su po opremljenosti slične prosječnom američkom kampusu. U Foxconnu tvrde da je vlasnik Terry Gou inzistirao da spavaonice budu bolje od onih koje bi radnici mogli samostalno unajmiti u Šenjenu. Tijekom radnog vremena uglavnom sjedi ili stoji na jednom mjestu, na primjer, sklapajući Iphone. Ako mora u toalet, podigne ruku i trpi dok mu ne nađu zamjenu. Ima sat vremena za ručak i još dva mala odmora od po deset minuta. Radi deset sati, možda i više, ovisno od količine posla.

Poslije radnog vremena, odšeta do spavaonice gdje dijeli sobu sa najviše sedam kolega, po rasporedu koji određuje menadžment firme. U slobodno vrijeme može šetati, gledati TV u zajedničkoj prostoriji, možda svrati do cybercaffea i igra video igre ili odgovara na emailove. Ako ima djevojku, na raspolaganju su privatne odaje. Umije se i tušira u zajedničkoj kupaonici. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene