Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Instagram/DNEVNIK.hr

Tim Alekseja Navaljnog objavio je u četvrtak kako je otrov novičok pronađen na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi.


Nervni otrov kojim je otrovan kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otkriven je na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskome gradu Tomsku, što ukazuje na to da je otrovan ondje, a ne u zračnoj luci kao što se mislilo, rekao je njegov tim u četvrtak.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni optužuje Putina da je naručio da mu stave otrov na donje rublje, iz Kremlja odbacuju optužbe: "Bolesnik pati od delirija..." Aleksej Navaljni Navaljni tvrdi da ga je tajna služba i ranije pokušala otrovati: "Oba puta doza je bila premala"

Navaljnome je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošli mjesec. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka kaže da je otrovan nervnim otrovom novičokom te da ima dokaz za to. Rusija tvrdi da nisu izneseni dokazi da je otrovan.

Video postavljen na Navaljnovom profilu na Instagramu prikazuje njegove suradnike kako pretražuju sobu u hotelu Xander u Tomsku 20. kolovoza, sat vremena nakon što su čuli da se razbolio u sumnjivim okolnostima.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества. Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа. Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды. Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео. Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще две лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

Objavu dijeli Алексей Навальный (@navalny)

"Odlučeno je da se uzme sve što bi hipotetski moglo biti korisno i preda liječnicima u Njemačkoj. Bila je očita činjenica da taj slučaj neće biti istražen u Rusiji", piše u objavi.

Na snimci se vidi kako članovi njegova tima sa zaštitnim rukavicama na rukama pakiraju nekoliko praznih boca mineralne vode u vreće.

"Dva tjedna kasnije njemački laboratorij našao je tragove novičoka upravo na boci vode iz hotelske sobe u Tomsku", stoji u objavi.

"Nakon toga je više laboratorija koji su proveli analizu uzoraka potvrdilo da je Navaljni time otrovan. Sada znamo da je to učinjeno prije nego što je izašao iz hotelske sobe i otišao u zračnu luku."

Rusija je provela predistražne provjere, ali je priopćila da treba vidjeti više medicinskih analiza da bi mogla otvoriti službenu istragu toga slučaja.

Britanija je u srijedu priopćila da je gotovo sigurno da su ruske obavještajne službe izvršile napad na Navaljnog, jednog od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina, te da Rusija mora dati odgovore u vezi s tim slučajem jer je korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo.

Njemačka je zatražila pomoć Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u istrazi navodnog trovanja Navaljnog, priopćila je u četvrtak ta organizacija sa sjedištem u Den Haagu te dodala da su njezini stručnjaci "prikupili biomedicinske uzorke Navaljnog kako bi ih analizirali".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju