Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek treći put u povijesti

Novi Zeland zbog Gabrielle proglasio izvanredno stanje: Postavljeni centri za evakuaciju, neki gradovi potpuno odsječeni

Aktualno Galerija Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Foto: Diego Opatowski Ciklon pogodio Novi Zeland - 4 Ciklon pogodio Novi Zeland - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ciklon pogodio Novi Zeland - 3 Ciklon pogodio Novi Zeland - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ciklon pogodio Novi Zeland - 2 Ciklon pogodio Novi Zeland - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ciklon pogodio Novi Zeland - 1 Galerija 1/5 >>
Novozelandska vlada tek je treći put u povijesti proglasila izvanredno stanje na nacionalnoj razini, nakon što je ciklon Gabrielle prouzročio obilne poplave, klizišta i goleme valove duž cijeloga Sjevernog otoka.

"Vremenske prilike su bez presedana i uvelike utječu na veći dio Sjevernog otoka", rekao je ministar za upravljanje hitnim situacijama Kieran McAnulty.

Izvanredno stanje na razini države prethodno je proglašeno samo dvaput - nakon potresa magnitude 6,3 stupnja u Christchurchu 2011. i u prvim danima pandemije covida-19.

Ciklon Gabrielle zahvatio je područje oko 100 km sjeveroistočno od Aucklanda i opustošio je manje otoke, no postupno se kreće prema jugozapadu.

Meteorološka služba MetService izvijestila je da su obilne padaline na području Aucklanda već prošle, no da će sada zahvatiti južni dio otoka.

Ciklon je donio obilnu kišu, izazvao poplave i olujni vjetar na cijelome Sjevernom otoku, zbog čega su evakuirani stanovnici brojnih manjih priobalnih mjesta.

Pročitajte i ovo Oluja u Novom Zelandu - 2 Meteorološki poremećaj VIDEO/FOTO Snažan uragan prijeti najvećem novozelandskom gradu: Proglašena uzbuna

Pročitajte i ovo Poplava u Novom Zelandu - 4 Ima poginulih "Čuo sam djecu kako vrište": Dramatične snimke iz zemlje koja se bori s poplavama, proglašeno izvanredno stanje

Na čitavom su Sjevernom otoku postavljeni centri za evakuaciju. Brojni stanovnici su bez električne energije, ceste su zatvorene, a neki su gradovi potpuno odsječeni od ostatka otoka.

Lokalni mediji objavili su fotografije na kojima se vide stanovnici kako sjede na krovovima stambenih objekata okruženi vodom, kuće u podnožju brda koje su nestale pod klizištima i ceste pod vodom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene